Kako pronaći posao u Australiji – Saveti i smernice


shadow

Australija je veoma primamljiva za sve one koji žele da rade u inostranstvu i njeno tržište rada je jedno od najjačih na svetu. Međutim, proces pronalaska poslodavca nije ni malo jednostavan ako se posao traži dok ste van Australije. U ovom tekstu navodimo nekoliko saveta i smernica, koje vam mogu pomoći ako želite da pronađete posao u Australiji.

1. Proverite da li ste kvalifikovani za vizu 457. Pre nego što započnete proceduru pronalaska posla u Australiji, veoma je važno da na sajtu imigracione službe Australije proverite koji su uslovi za dobijanje privremene radne vize. Kako biste se prijavili za ovu vizu, potrebno je da se vaše zanimanje nalazi na konsolidovanoj listi deficitarnih zanimaja i da ispunjavate još niz drugih uslova. Više informacija o 457 vizi možete da pročitate ovde.

2. Proverite svoje kvalifikacije. Kandidati sa ne engleskog govornog područja, obično moraju da polože neki od međunarodno priznatih  testova engleskog jezika ili čak test engleskog jezika vezan za njihovo zanimanje, gde prolazna ocena zavisi od profesije. Potrebno je da utvrdite da li su vaše zanimanje, profesionalne kvalifikacije i radno iskustvo priznati u Australiji. Bez obzira da li ste dobro kvalifikovani u svojoj državi, možda će biti potrebno da polažete određene testove  ili stručne ispite vezane za vaše zanimanje, kako biste zadovoljili australijske standarde. Proverite sajt Australian Skills Recognition Information, kako biste utvrdili da li vaše kvalifikacije treba da budu proverene od strane relevantnog profesionalnog tela vašeg zanimanja. Kada se prijavljujete na poslove, biće važno da navedete kvalifikacije prema australijskim ekvivalentima.

3. Pripremite CV i propratno pismo. Dobar CV treba da bude: kratak (4 strane ili manje), otkucan ili štampan na belom papiru A4 formata (jednostrano); razumljiv; bez zahteva vezanih za platu. Treba staviti jedan pasus o svojim dostignućima. Propratno pismo takođe treba da bude čitko i da privuče pažnju.

4. Tražite i prijavite se za posao. Milioni radnih mesta se mogu pronaći preko interneta. Najveći sajt za traženje poslova je seek.com.au. Drugi bitni sajtovi su Job Guide i CareerOne. Tu su i specijalizovani sajtovi kao Graduate Careers Australia (pozicije za one koje poseduju diplomu visokog obrazovanja i koje su nedavno završili svoje studije), Job Search Australia (specijalizovana baza za IT, kompjutersku industriju) i Travel Jobs Network (za poslove u oblasti turizma i ugostiteljstva).

  • Tražite pod 457 tagovima – Tražite poslodavce koji u svom oglasu napominju sponzorstvo za 457 vizu.
  • Pitajte kada aplicirate- Prijavite se i na poslove gde se ne spominje sponzorstvo 457, pa tokom apliciranja pitajte poslodavca da li je zainteresovan da vas sponzoriše za ovu vizu.

5. Podsetite poslodavca. Ako ne dobijete potvrdu o prijavi, obratite se odeljenjima za ljudske resurse. Takođe, ne oklevajte da kontaktirate firmu ukoliko niste dobili odgovor nekoliko nedelja. Ovo je ustaljena praksa u Australiji i nikako se ne smatra neprimerenom. Naprotiv, može pokazati vaš entuzijazam.

6. Pronađite migracionog agenta. Ukoliko dođete do potencijalnog poslodavca i treba vam pomoć oko aplikacije za vizu, pronađite registrovanog migracionog agenta.

 

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*