Uvod u 457 vizu


shadow

Australijska 457 viza je privremena radna viza koja omogućava poslodavcima da sponzorišu radnike iz inostranstva za neke deficitarne pozicije. 457 viza je trenutno najčešća viza za zapošljavanje inostranih radnika.

Viza 457 može da se izda najviše na četiri godine i radno iskustvo stečeno u Australiji na ovoj vizi  može vas dovesti do trajnog boravka u Australiji kroz sponzorstva od strane poslodavca ili preko programa migracije za kvalifikovane radnike.

Postoji tri koraka u procesu apliciranja za vizu:

Sponzorstvo

Poslodavci mora da dobiju odobrenje da sponzorišu i regrutuju radnike iz inostranstva. Kada je sponzorstvo odobreno, to važi tri godine i omogućava poslodavcima da nominuju neograničen broj radnih pozicija u ovom periodu.

Nominacija

Poslodavci moraju da nominuju svaku poziciju koju žele da popune radnicima iz inostranstva. Nominacija se mora odnositi na neku od deficitarnih zanimanja u Australiji (Consolited Skill Occupation List (CSOL list)). Plata nominovane pozicije je potrebno da bude jednaka ili veća od naznačene minimalne plate u toj industriji. Nominovana pozicija takođe treba da zadovolji ostale osnovne uslove kao što su na primer ekvivalentni uslovi zapošljavanja.

Apliciranje za vizu

Nominovani radnici iz inostranstva mora da apliciraju za 457 vizu da bi ušli u Australiju. Aplikanti ove vize mora da dokažu da su kvalifikovani za nominovanu poziciju i da im bude ponuđena plata koja nije manja od one naznačene u nominaciji.

Uslovi poslodavca

 • Legalno da radi i vodi svoj biznis u Australiji
 • Da obezbedi dokaze da ima strategiju obuke za postojeće australijske radnike ili ukoliko je reč o novoj kompaniji plan budućih obuka za australijske radnike

*Ukoliko se sedište poslodavca nalazi van Australije poslodavac ne mora da ispunjava gore navedene uslove obuke, međutim mora da pokaže da nominovan radnik ide u Australiju zbog aktivnosti osnovanja biznisa ili ispunjavanja rukovodeće/biznis operacije.

Uslovi nominovane pozicije

 • Da se nalazi na listi deficitarnih zanimanja (SOL lista) u Australiji ili na konsolidovanoj listi deficitarnih zanimanja (CSOL list)
 • Da ima osnovnu platu minimum 53,900AUD na godišnjem nivou
 • Da bude plaćena na osnovu prosečne plate u toj industriji (ukoliko je reč o ugovoru o radu, plata mora da bude određena na osnovu uslova ugovora)

Uslovi radnika

 • Da ima stručno poznavanje engleskog jezika (položen IELTS test sa ocenom 5 na svim delovima)
 • Da poseduje veštine, kvalifikacije i radno iskustvo povezano za nominovanu poziciju
 • Da ispunjava propisane uslove licenciranja, registracije ili članstva za nominovanu poziciju (ukoliko pozicija zahteva to)
 • Da bude zdravstveno osiguran za vreme boravka u Australiji

U 2012. godini u Australiji je bilo preko 90,000 radnika koji su radili na 457 vizi za preko 20,000 različitih poslodavaca. Pored toga ima preko 70,000 članova porodice koji žive i rade u Australiji kao dodatni članovi porodice nosilaca ove vize.

Ovih 20,000 poslodavca nisu samo velike kompanije, već ovaj program koriste i univerziteti, državne institucije i mali biznisi.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Comments

 1. Nemanja    

  Postovani,
  Ozenjen sam imam dvoje dece.Po zanimanju sam Strukovni Fizioterapeut,180bodova,supruga je Medicinska sestra-vaspitac-iskustvo 4god u drzavnoj ustanovi,ja imam iskustvo od 1god iskustva u privatnom sektoru.Kakve su nam sanse za odlazak i rad u Australiju,koliko novca je potrebno,i imamo li sanse uopste?p.s. Ja imam 32 god,supruga 27god.
  Hvala.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*