Doktorske studije u Australiji


shadow

Australija je idealna destinacija za pohađanje doktorskih studija, jer nudi jedinstvene studijske programe, a uslovi istraživanja su odlični. Zbog specifičnog geografskog položaja, unikatnih prirodnih resursa i biodiverziteta, moguće je vođenje naučnih istraživanja iz oblasti kao što su biologija, ekologija, rudarstvo i geologija (istraživanje Velikog koralnog grebena, pustinja u Zapadnoj Australiji, mora i okeana). Australiju odlikuje i jedinstvena istorija i kulturno nasleđe, tako da istraživanja iz oblasti etnologije, antropologije i arheologije mogu dati veliki doprinos nauci i boljem razumevanju prošlosti (kultura Aboridžina). Da li ste znali da se Australija ponosi sa čak osam Nobelovih nagrada iz oblasti medicine i psihologije, a da svake godine ulaže velika sredstva u medicinska istraživanja i otkrivanje novih lekova?

Upravo zato smo za vas pripremili ovaj članak, gde na jednom mestu možete pročitati sve korisne informacije vezane za upis doktorskih studija u Australiji.

Kako možete da aplicirate za doktorske studije na australijskim univerzitetima?

Proces do doktorskih studija u Australiji je sledeći:

 1. Istraživanje i odabir studijskog programa
 2. Istraživanje i kontaktiranje potencijalnog mentora
 3. Predstavljanje istraživačkog rada i projekta potencijalnom mentoru i potvrda interesovanja mentora (EI – Expression of Interest)
 4. Slanje upisne dokumentacije
 5. Intervju (Zavisi od samog univerziteta da li će se intervju održati)
 6. Dobijanje ponude (Letter of Offer)
 7. Plaćanje prvog dela školarine i dobijanje potvrde o upisu (Confirmation of Enrollment)
 8. Priprema i apliciranje za studentsku vizu

Zahtevi pri upisu doktorskih studija

 1. Položen IELTS test (Prosečna tražena ocena za doktorske studije je 7. Ukoliko se desi da na IELTS testu ne ostvarite traženu ocenu, postoji mogućnost upisivanja kursa engleskog jezika pre početka doktorskih studija. Da nadomestite pola boda, neophodno je da kurs engleskog jezika pohađate 10 nedelja.)
 2. Potvrda o prethodnim kvalifikacijama (diploma sa osnovnih i master studija)
 3. Predlog teme istraživačkog rada (u slučaju da želite da istražujete temu po sopstvenom izboru)
 4. Akademske i profesionalne preporuke
 5. Motivaciono pismo
 6. Akademski/naučni radovi ukoliko ih student poseduje

Kako su koncipirane doktorske studije u Australiji?

Doktorske studije u Australiji traju tri godine i koncipirane su tako da studenti vode svoje istraživačke projekte, sa vrlo malo ili bez teorijske nastave. Studenti većinu vremena provode radeći na doktorskoj tezi i nudeći sopstveno gledište i doprinos oblasti nauke koju proučavaju. Prvi korak u tom procesu je izučavanje postojeće literature i ispitivanje dotadašnjih naučnih zaključaka. Nakon toga započinju sopstveno istraživanje, sprovode ankete i eksperimente, analiziraju i ispituju resurse koje poseduju i proveravaju postavljene hipoteze.

Tokom čitavog procesa, student ima podršku mentora, odabranog akademskog stručnjaka u željenoj oblasti studija.
Na kraju doktorskih studija, student je dužan da podnese doktorski rad, sa obrazloženjem teme, dokazima i saznanjima otkrivenim tokom studija. Prosečna dužina doktorskog rada iznosi 10.000 reči. U nekim oblastima (kao što je recimo umetnost), neophodno je dostaviti i praktični projekat ili prezentaciju.

Za razliku od mnogih zemalja, u Australiji se obično ne zahteva usmena i javna odbrana doktorskog rada (no viva vice). Umesto toga, doktorski rad se šalje nezavisnoj eksternoj komisiji, sastavljenoj od 3 stručnjaka u datoj oblasti. Ovaj proces može potrajati nekoliko meseci, ali se najčešće unapred ugovoraju krajnji rokovi. Rezultat doktorskog rada zavisi od preporuke stručne komisije, a odgovori mogu biti da je doktorski rad prihvaćen bez izmena, da je neophodno napraviti nekoliko izmena, ili da je odbijen (što se veoma retko dešava).

Oblasti studiranja na doktorskim studijama

U Australiji postoji 43 univerziteta koji nude doktorske studije, a vodeći istraživački univerziteti su Group of 8. Oni su: The University of Sydney, Monash University, The Australian National University, The University of Adelaide, The University of Melbourne, The University of Queensland, The University of Western Australia, The University of New South Weles, kao i drugi.

Samo neke od oblasti studiranja, kao i primeri tema doktorskih teza su:

 1. Medicina
  – Izmena PR-104 otpornosti kod lečenja pedijatrijske akutne limfoblastne leukemije
  – Identifikacija metaboličkih ranjivosti kod bolesti karcinoma
 2. Hemija
  – Smanjenje poliamina kao terapija lečenja neuroblastoma kod dece
  – Deljenje podataka i informacija iz genomike: pravna pitanja, etika istraživanja i društvo
 3. Matematika i fizika
  – Veštačka inteligencija i upravljanje podacima u proizvodnji samoobnovljivih materijala
  – Dizajn, sinteza i ispitivanje vezivanja fluoridnih receptora rastvorljivih u void
 4. Ekologija
  – Utvrđivanje efekata globalnog zagrevanja i povećanja nivoa mora na primorskoj zoni u Južnoj Australiji
  – Izučavanje ekoloških izotopa za razumevanje procesa u slivovima reka
 5. Poslovne nauke i ekonomija
  – Robotizacija i tržište rada sa primenjene mikroekonomske perspektive
  – Istraživanje odnosa između izvoza prirodnih resursa i realnog kursa valute države izvoznice

Početak akademske godine na australijskim univerzitetima

Akademska godina u Australiji traje od februara do novembra, a početak doktorskih studija nije striktno određen i može početi bilo kada tokom akademske godine, u zavisnosti od dogovora sa univerzitetom i mentorom.

Iako uglavnom ne postoje rokovi za upis na doktorske studije, treba imati u vidu da cela procedura upisa i dobijanja studentske vize traje najmanje 4 meseca.

Školarine doktorskih studija

U zavisnosti od univerziteta, predložene teme diplomskog rada i oblasti studiranja, visina školarine se može kretati od 15.000 do 37.000AUD na godišnjem nivou. Sve školarine se mogu plaćati semestralno.

Rad tokom studiranja

Svi nosioci studentske vize u Australiji ostvaruju pravo na rad tokom doktorskih studija puno radno vreme. Ukoliko na doktorske studije idete zajedno sa porodicom, vaš partner takođe ostvaruje pravo na rad u Australiji.

Stipendije za doktorske studije

U Australiji postoje različite opcije finansijskih olakšica međunarodnim studentima, najčešće u vidu parcijalnih stipendija. Glavne izvore finansiranja doktorskih studija nude:

 1. Australijski univerziteti
  – Za izrazito nadarane studente sa prethodno odličnim akademskim uspehom, univerziteti nude parcijalne stipendije kako bi im olakšali istraživanje. Najjednostavniji način za praćenje ovakvih šansi jeste na zvaničnim sajtovima univerziteta koji organizuju doktorske studije.
 2. Programi obuke za istraživanje (RTP – Research Training Program)
  – RTP je jedinstven sistem finansiranja za domaće i međunarodne studente koji pohađaju istraživačke master ili doktorske studije. Svi zainteresovani se mogu prijaviti direktno na univerzitetu koji učestvuje u ovom program, a više informacija možete pronaći na ovom linku.

Da li imam neka prava nakon završenih doktorskih studija u Australiji?

Doktorske studije u Australiji mogu voditi ka kasnijem zaposlenju i dugoročnom boravku u Australiji. Pošto australijska vlada ceni i prepoznaje doktorante i želi da im pruži radno iskustvo u Australiji, kreirala je Temporate Graduate vizu (podklase 485) koja pruža pravo na boravak i rad do 4 godine nakon završenih diplomskih studija.

Ukoliko želite da dodatno čitate o doktorskim studijama u Australiji posetite sajt studiranjeuaustraliji.com. Za detaljnije informacije možete kontaktirati tim agencije Future Option i zakazati besplatno savetovanje već danas!

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*