Master studije u Australiji


shadow

Australijski univerziteti su poznati i priznati širom sveta zbog čega su veoma privlačni za međunarodne studente. Gotovo 250.000 međunarodnih studenata pohađa određeni studijski program u Australiji, što je smešta na visoko treće mesto na listi najpopularnijih destinacija za odlazak na studiranje. Zato je studiranje i život u Australiji još privlačnije jer ćete pored kvalitetnog obrazovanja i australijske kulture imati priliku da iskusite pravi multikulturalizam i upoznate ljude iz čitavog sveta.

Kako možete da aplicirate za master studije na australijskim univerzitetima?

Koraci do studija u Australiji su sledeći:

 1. Priprema i odabir studijskog programa
 2. Slanje upisne dokumentacije
 3. Dobijanje ponude (Letter of Offer) i ispunjavanje uslova ukoliko je uslovna ponuda
 4. Plaćanje prvog semestra i osiguranja za ceo period studiranja i dobijanje potvrde o upisu (Confirmation of Enrollment)
 5. Pripremanje dokumenata i apliciranje za studentsku vizu

Uz dugogodišnje iskustvo, stručnost i savetovanje Elene Simić, agenta za studiranje i odlazak u Australiju, koja Vas vodi kroz celu proceduru (od izbora i upisa studija, do aplikacije za studentsu vizu), odlazak na master studije u Australiji je mnogo jednostavniji i sigurniji.

Uslovi upisa

 1. Položen IELTS test

IELTS test je najpopularniji test engleskog jezika u Australiji, a pored njega su priznati još i TOEFL IBT, CAE, PTE itd. Za upis na master studije generalno je potrebna 6.5 prosečna ocena na IELTS testu, mada ocena može da varira u zavisnosti od oblasti studija.

U slučaju da ne uspete da ostvarite potrebnu ocenu na IELTS testu, možete aplicirati za paket studija koji podrazumeva kurs engleskog jezika pre master studija (Npr. Ukoliko na IELTS testu ostvarite prosečnu ocenu 6, možete upisati kurs engleskog jezika u trajanju od 10 nedelja pre master studija kako biste nadomestili pola boda na IELTS testu).

 1. Završene osnovne studije

Oblasti studiranja

Bez obzira koja vas oblast studiranja zanima, na nekom od australijskih univerziteta ćete sigurno pronaći svoj idealan program. Spektar ponude je veoma šarenolik, tako da ćete moći da se usavršavate u oblastima od prirodnih nauka i inženjeringa, do društvenih, ekonomskih i medicinskih nauka.

Samo neke od popularnijih opcija za master studije u Australiji su:

 • Master informacionih tehlonogija
 • Master računovodstva
 • Master u obrazovanju
 • Master marketinga i komunikacija
 • Master projektnog menadžmenta
 • Master finansija

U Australiji postoje i dualni master programi koji su kreirani tako da spajaju kvalitetno teorijsko znanje i praktično iskustvo iz dve oblasti, što povećava stepen kvalifikacija i olakšava ulazak na tržište rada. Primeri takvih programa su:

 • Master poslovna administracija i menadžment u ljudskim resursima
 • Master poslovna administracija i globalni projetni menadžment
 • Master inženjerstvo i poslovno pravo
 • Master softversko inženjerstvo i inovacije i dizajn

Početak akademske godine u Australiji

Akademska godina u Australiji počinje u februaru i julu svake godine. Postoje opcije i za početak studija u novembru, ali je ponuda studijskih programa za taj period veoma mala.

Cene master studija u Australiji

Generalno, cena školarina za master studije se kreće između 20.000 i 37.000AUD na godišnjem nivou. Sve školarine mogu da se plate semestralno.

Rad u toku studiranja

Sa studentskom vizom se automatski ostvaruje pravo na rad u Australiji od 20 sati nedeljno dok je nastava u toku, i neograničeno tokom raspusta i državnih praznika, što predstavlja značajna finansijska olakšica međunarodnim studentima. Ukoliko idete sa porodicom na master studije u Australiju, velika prednost je to što Vaš partner može da radi neograničeno u Australiji.

Temporary Graduate viza nakon studiranja

Ukoliko su vaše master studije u trajanju od dve godine, nakon ovih studija možete da aplicirate za Temporary Graduate vizu pod post-study visa strimom i da dobijete mogućnost da radite puno radno vreme na period od dve godine i time da steknete australijsko radno iskustvo nakon studiranja.

Stipendije

Australijski univerziteti nude različite stipendije međunarodnim studentima. Stipendije koje su najpopularnije i koje mogu najjednostavnije da se dobiju, jesu parcijalne stipendije. Parcijalne stipendije namenjene međunarodnim studentima podrazumevaju popust od 20-30% na iznos školarine na godišnjem nivou, s tim što je neophodno tokom celog školovanja održati određeni nivo uspeha i proseka. Pojedini univerziteti nude promotivne cene za određene ili nove studijske programe, ili za određeni upisni rok što svakako može da se iskoristi.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*