Odlazak u Australiju – kako izmene kod studentske vize utiču na zemlje u regionu


shadow

U jednom od naših prethodnih članaka pisali smo o ključnim izmenama kod australijske studentske vize koje stupaju na snagu od 01. jula 2016. godine.

Od 01. jula na sajtu imigracione službe Australije postavljen je onlajn alat gde odabiranjem zemlje pasoša i australijske obrazovne institucije gde planirate da upišete ili ste upisali studije možete da vidite koja dokumenta treba da priložite uz vašu aplikaciju.

Ono što je značajno je da neke zemlje u regionu od 01. jula imaju promenjen nivo rizika (Assessment Level) koji naravno značajno utiče na dokumentaciju koju trebate da priložite prilikom apliciranja za studentsku vizu. Trenutno su zemlje podeljene u tri nivoa imigracionog rizika, 1, 2 i 3, od kojih u nivou 1 se nalaze zemlje najnižeg nivoa rizika, a u nivou 3 zemlje najvišeg nivoa rizika. U nastavku se nalazi tabela sa nivoima rizika zemalja u regionu pre 01. Jula i nakon toga:

Nivo rizika  do 30. Juna 2016. godine  Nivo rizika  od 01. Jula 2016. godine 
Srbija 3 2
Bosna i Hercegovina   2 3
Crna Gora 2 1
Hrvatska 2 1
Makedonija 3 3
Mađarska 2 2
Rumunija 3 3

 

Možemo da zaključimo da su državljani Srbije, Crne Gore i Hrvatske napredovali i da će sa smanjenjem nivoa rizika imati olakšice i manji broj dokaza i dokumenata koji će im biti potreban prilikom apliciranja za vizu. Od 01. jula Bosna se nalazi u grupi zemalja većeg rizika dok situacija sa Makedonijom, Rumunijom i Mađarskom ostaje nepromenjena.

Olakšice i smanjeni broj dokaza uglavnom se odnose na dokaz o poznavanju engleskog jezika (da li treba student da polaže i prilaže dokaz o poznavanju engleskog jezika) i dokaze u pogledu finansijskog kapaciteta. Ovde je bitno da imate u vidu da osim zemlje pasoša u novom programu imigracionog rizika se uzima u vid i obrazovna institucija u Australiji gde se radi upis i njen nivo rizika.  

Svakako zemlje najnižeg nivoa rizika će imati pojednostavljenu (streamline) obradu nezavisno od obrazovne institucije gde se radi upis, dok će zemlje srednjeg nivoa rizika imati ovakvo procesiranje ukoliko se radi upis na instituciju koja ima najniži ili srednji nivo rizika.

Imajte u vidu da imigraciona služba i australijska ambasada zadržavaju pravo da potraže dodatnu dokumentaciju ukoliko smatraju da je ovo potrebno.

Ključne izmene koje je vlada Australije uvela kod studentske vize od 01. jula 2016. godine su:

  1. Smanjenje broja podklasa studentskih viza sa osam na dve,
  2. Onlajn apliciranje za studentsku vizu
  3. Uvođenje novog programa imigracionog rizika u pogledu dokaza o poznavanju engleskog jezika i finansijskog kapaciteta koji se određuje na osnovu zemlje pasoša iz koje student dolazi i obrazovne institucije.

Više informacija o ovim ključnim izmenama kao i uslovima za dobijanje studentske vize možete da pročitate u tekstu “Uvode se značajne promene u programu studentske vize za Australiju“.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*