Osnovne studije u Australiji


shadow

Zbog visokog kvaliteta obrazovanja, globalno priznatih kvalifikacija i raznovrsnih mogućnosti koje pruža, Australija je postala veoma popularna destinacija za studiranje. Svake godine preko 270.000 međunarodnih studenata upiše neki od studijskih programa koje nude univerziteti, privatni koledži i pojedini TAFE instituti u Australiji.

Vaš vodič za studiranje i odlazak u Australiju pripremio je nekoliko korisnih informacija o tome kako da upišete osnovne studije u Australiji i šta da očekujete od njih.

Zahtevi pri upisu

Univerziteti u Australiji nemaju prijemni ispit za upis osnovnih studija. Za upis je generalno potrebno da ispunjavate:

  1. Završena srednja škola – Naše diplome su priznate u Australiji i nije potrebna njihova nostrifikacija.
  2. Položen IELTS test – Prosečna ocena mora biti 6, a svaki pojedinačni deo ne sme biti ispod 5,5. Međutim, potrebna visina prosečne ocene zavisi i od izabrane oblasti studiranja. Tako na primer studije medicine, psihologije i obrazovanja zahtevaju veću ocenu na IELTS testu.

Kako možete da aplicirate?

Procedura upisa osnovnih studija obuhvata sledeće korake:

  1. Odabir željenog studijskog programa i institucije
  2. Slanje upisne dokumentacije
  3. Dobijanje ponude (Letter of Offer)
  4. Plaćanje prvog semestra i osiguranja za ceo period studiranja
  5. Dobijanje elektronske potvrde o upisu (Confirmation of Enrolment – eCoE)
  6. Apliciranje za studentsku vizu

Oblasti studiranja

Visoki obrazovni sistem Australije obuhvata sve oblasti ljudskog znanja i veština i nudi širok spektar studijskih programa. Na vama je da na osnovu ličnih aspiracija i željenog cilja odaberete onaj koji je najbolji za vas.

Prema australijskom vodiču za planiranje karijere (The Good Careers Guide) koji je namenjen budućim studentima, najpopularnije studijske oblasti u proteklih 15 godina su društvene nauke i zdravstvo. Osnovne studije iz oblasti zdravstva (medicina, biomedicina, medicinska nega, stomatologija, farmacija) zabeležile su najveći porast popularnosti među studentima, gde se broj upisanih u pomenutom periodu povećao za čak 160%.

Popularne studijske oblasti su još i menadžment i ekonomija, prirodne nauke, obrazovanje, umetnost, potom tehničke nauke, dok se na dnu liste popularnosti nalazi poljoprivreda.

Našim studentima, iz Srbije i regiona, najpopularnije studijske oblasti u Australiji su IT, obrazovanje, turizam i ugostiteljstvo, menadžment, inženjering i medicinska nega (nursing).

Kako su koncipirane osnovne studije u Australiji?

Osnovne studije na australijskim univerzitetima su šire, fleksibilnije i prilagodljivije različitim interesovanjima studenata nego evropske.
Pojedine studijske oblasti (umetnost, prirodne nauke, biznis) nude veći broj izbornih predmeta, što omogućava da sami kreirate program svog studiranja u zavisnosti od želja i budućih ciljeva; dok stručne i specijalizovane studijske oblasti (inženjering, medicina, pravo…) prate strukturirane studijske programe i dopuštaju malo izbornih predmeta.

Osnovne studije u Australiji traju od tri do četiri godine. One studijske oblasti koje zahtevaju neku vrstu istraživanja obično traju četiri godine. U zavisnosti od toga postoje i različite kvalifikacije koje se dobijaju po završetku studija – Bachelor Degree i Bachelor Degree (Honours). Obe diplome omogućavaju nastavak daljeg školovanja.

Početak akademske godine

Akademska godina u Australiji počinje u februaru i julu, i traje do novembra. Pojedini univerziteti nude početak studija i u novembru, ali je ponuda studijskih programa manja.

Jedna godina podeljena je u dva semestra, dok neke institucije imaju i trosemestralni sistem. Upis je u januaru i početkom februara, kao i tokom juna.

Školarine

Cena školarine za osnovne studije u Australiji niža je nego u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji. Školarine se plaćaju semestralno, a kreću se od 17.000AUD do 32.000AUD na godišnjem nivou.

Stipendije

Australija godišnje izdvaja 200 miliona dolara za međunarodne studentske stipendije. Postoje različite vrste stipendija koje nude australijska vlada, obrazovne institucije i brojne druge javne i privatne organizacije, ali su među studentima najpopularnije parcijalne stipendije. Ove stipendije pokrivaju 20-30% od ukupnog iznosa školarine na godišnjem nivou i najjednostavnije su za dobijanje.

Trenutno u Australiji ima 373 institucija i organizacija koje nude preko 3.000 različitih međunarodnih stipendija budućim studentima.

Rad u toku studiranja

Uz studentsku vizu imate mogućnost da radite part-time poslove do 20 sati nedeljno tokom trajanja semestra, a za vreme raspusta i puno radno vreme. Ovo vam omogućava da značajno dopunite svoj budžet, pokrijete lične troškove (stanarina, računi, hrana) i da dobijete radno i životno iskustvo.

Ukoliko na studije krenete sa svojim partnerom, vaša studentska viza i njemu ili njoj omogućava da radi isto radno vreme.

Temporary Graduate viza nakon studiranja

Nakon završenih osnovnih studija u Australiji imate mogućnost da aplicirate za Temporary Graduate vizu (Graduate Work Stream) koja vam omogućava da privremeno ostanete u Australiji, da radite puno radno vreme, da studirate ili putujete.

Za detaljnije informacije i sva vaša dodatna pitanja na temu studiranja u Australiji i apliciranja za studentsku vizu zakažite besplatno savetovanje u agenciji Future Option.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*