Proširena lista regionalnih gradova Australije

Kako ta odluka utiče na međunarodne studente u Australiji


shadow

Vlada Australije je od 16. novembra 2019. proširila listu regionalnih gradova, pa su se tako Perth i Gold Coast pridružili ostalim regionalnim gradovima: Sunshine Coast, Lake Macquarie, Illawarra, Geelong, Newcastle, Wollongong, Adelaide, Hobart i Canberra, ostavljajući velike gradove istočne obale Sidnej, Melburn i Brizbejn kao jedine neregionalne gradove Australije.

Svi ostali gradovi i oblasti proglašeni su regionalnim centrima i drugim regionalnim oblastima. Cilj ovih promena jeste da se fokus naseljavanja sa Sidneja, Melburna i Brizbejna raširi i na ostale gradove.

Bitne prednosti za međunarodne studente

  • Do sada su studenti koji su završili visoko obrazovanje u Australiji mogli da apliciraju za Temporary Graduate vizu koja im je davala pravo da ostanu da rade full time 2 godine nakon studiranja. Posle promena koje je uvela vlada Australije, trajanje Temporary Graduate vize za studente koji su visoko obrazovanje stekli u regonalnim gradovima Australije, biće 3 godine.
  • Studenti koji su završili neki studijski program u regionalnim gradovima zemlje dobiće dodatnih 5 bodova na testu poena (points test) za iseljeničke vize.

Ostale promene koje su obuhvaćene novim migracionim programom:

  • Regionalne vize će od sada imati prednost prilikom procesiranja.
  • Godišnja kvota regionalnih iseljeničkih viza za kvalifikovane radnike će se u regionalnoj Australiji povećati sa 23,000 na 25,000.
  • Lista deficitarnih zanimanja u regionalnoj Australiji (Regional Occupation List) će se proširiti i uključivaće nova zanimanja.

Ove pogodnosti će nesumljivo privući studente iz celog sveta da kao buduće destinacije za studiranje razmotre i regonalne gradove Australije. Niži troškovi života, veće mogućnosti zaposlenja u struci nakon završenih studija, život u manjim ali razvijenim gradovima sve su češći izbor studenata iz celog sveta.

Pogodnosti koje novi migracioni program nudi studentima koji završe osnovne, master ili PhD studije u regionalnoj Australiji svakako doprinose i razvoju regionalnih gradova Australije, što kao jedan od ciljeva ovog programa predstavlja povoljnu situaciju kako za studente tako i za regionalnu Australiju.

Svakako za sve detaljnije informacije možete zakazati besplatno savetovanje u kancelariji agencije Future Option u Beogradu ili putem Vibera/Skype-a, a prethodno je potrebno da popunite online upitnik procene profila kako bi se što bolje upoznali sa vašom situacijom i planovima pre sastanka.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*