Šta sve treba da znate ako planirate da studirate u Australiji


shadow

Kada ste konačno odlučili i doneli odluku da je Australija pravo mesto za nastavak školovanja, prvi korak koji treba da napravite jeste da pretražite i dobro proučite sve opcije koje ova zemlja ima da ponudi. U moru dobrih univerziteta i studijskih programa, priznajemo, nije uvek lako snaći se i doneti pravu odluku. Ali kada je izbor konačno pred vama, ono što sledi i sve što treba unapred da znate o tom novom životnom putu, naći ćete u ovom tekstu.

Studije po vašoj meri

Obrazovni sistem Australije razlikuje se od onog na koji smo navikli. Australija nudi više studijskih opcija i više različitih diploma. Jednima će odgovarati kraći studijski programi, tzv. stručni VET programi koji su fokusirani na sticanje praktičnih veština i koji dodeljuju diplome i sertifikate, dok će drugi želeti klasične akademske ili postdiplomske studije. Štagod da je vaša namera, bitno je da u svom izboru pratite podjednako i svoje želje i interesovanja, buduće planove, ali i sadašnje mogućnosti.

U pronalaženju adekvatnog programa obratite pažnju na uslove i pravila univerziteta i koledža, jer mogu da budu drugačija od ustanove do ustanove. Postoje propisi i pravila koja su na nacionalnom nivou ista za sve obrazovne institucije u Australiji, ali svaka od tih institucija ima i svoja posebna pravila koja treba da imate u vidu.

Nezaboravite da u svoje istraživanje uključite i izbor grada i da odaberete onaj koji najviše odgovara vašim potrebama i interesovanjima.

Upis na studije

Nakon izbora odgovarajućih studija, vaš drugi korak treba da bude upis. Napominjemo da su naše diplome priznate u Australiji i da nije potrebna njihova nostrifikacija. Još jedna pogodnost je i ta što australijski univerziteti nemaju prijemni ispit, a od testova u obavezi ste da polažete jedino neki od međunarodno priznatih testova za engleski jezik.

Školarina za studije u Australiji je značajno manja u poređenju sa Velikom Britanijom i SAD-om, prilikom upisa plaća se samo prvi semestar. Pored toga vecina škola ima i dostupne pune i parcijalne stipendije koje su vam na raspolaganju.

Akademska godina u Australiji traje od kraja februara do sredine novembra. Upisni rokovi su uglavnom u februaru i julu (pred početak prvog i drugog semestra), dok manji broj univerziteta nudi upis i u novembru.

Za odlazak je potrebna studentska viza

Za sve studijske programe koji traju duže od tri meseca potrebna je studentska viza. Uz turističku vizu u Australiji možete pohađati jedino tromesečni ili kraći kurs engleskog jezika. Upis na univerzitet je jedan od uslova za apliciranje za studentsku vizu, a da biste bezbedno boravili u Australiji, uz vizu je potrebno da imate i zdravstveno osiguranje za internacionalne studente.

Jako je važno da sa procesom vizne aplikacije započnete što pre kako bi na vreme stigli da pripremite sve što je potrebno pred put, a to obuhvata izborr univerziteta i studijskog programa, upis i apliciranje za studentsku vizu, pri čemu vam veliku pomoć može pružiti agencija za obrazovanje u inostranstvu.

S obzirom da ste se odlučili na veoma bitan korak u svom životu, agencija koju birate mora biti pouzdana i sigurna, pa dobro obratite pažnju jer vas svaka grekša može koštati odbijene vize. Agenti i savetnici moraju biti profesionalni, odgovorni i detaljni od početak do kraja procedure.

Agent Elena Simić i agencija Future Option vam mogu ponuditi besplatno savetovanje i procenu profila. Agencija ima potpisanu saradnju i partner je sa preko 100 univerziteta I koledža u Australiji. U poslednjih 7 godina, upisali su veliki broj zadovoljnih studenata iz celog regiona uključujući Srbiju, Hrvatsku, Bosnu, Makedoniju i Crnu Goru.

Australija je zaista “tamo dole”

Kada sletite u Australiju primetićete da je u njoj, zaista, sve “naopačke”. Biće vam potrebno malo vremena da se adaptirate na novu klimu, drugu vremensku zonu i obrnuta sezonska doba.

Prosečna vremenska razlika u Australiji u odnosu na Srbiju je +9 sati. Leto u ovoj zemlji traje od decembra do februara, a zimski meseci su jun, jul i avgust, pa prilikom putovanja imajte to u vidu.

Lizard Island, Queensland - Burleigh Beach, Gold Coast - Najpopularnije plaže u Australiji

Što se tiče funkcionisanja svih bitnih parametara jednog grada, videćete da od trenutka kada kročite u Australiju, sve funkcioniše besprekorno i da su gradovi u Australiji veoma razvijeni, sigurni i laki za snalaženje.

Šta da očekujete od nastave, ispita i ocenjivanja

I ovaj deo priče o studiranju u Australiji podosta se razlikuje od onog na koji smo ovde navikli. A drugačije je sve: i atmosfera na predavanjima i odnos između studenata i profesora i način polaganja ispita i ocenjivanje.

Ne očekujte knjigu iz koje ćete spremati ispit i učiti sve napamet. Od vas će se tražiti sloboda u istraživanju, mišljenju i rešavanju konkretnih (uglavnom pismenih) testova i zadataka. Ispiti su transparentni, a ocenjivanje veoma objektivno.

Ukoliko na ispitu dobijete ocenu “HD”, znajte da ste bez sumnje uradili odlično.

Sticanje radnog iskustva

Možda ćete u toku studija poželeti da se zaposlite i tako dopunite svoj budžet ili olakšate plaćanje školarine.

Ništa neobično, jer u Australiji skoro svaki student radi. Studentska viza vam omogućuje da radite do 20 sati nedeljno dok straju semestri, a tokom raspusta i poslove sa punim radnim vremenom.

Štagod da studirate očekujte i dosta prakse, a programi u oblasti industrije mogu vam ponuditi i plaćene prakse s kojima možete otplaćivati svoje školovanje.

Vreme za odmor

Sigurno se pitate, a šta je sa slobodnim vremenom? Ima ga dovoljno.

Sistem australijskih studija funkcioniše tako da studenti imaju vremena i za učenje i za rad i za druženje i slobodne aktivnosti, i oni to vrlo dobro koriste.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*