Stručni (VET) programi kao opcija studiranja u Australiji


shadow

Stručni programi, u Australiji poznatiji kao Vocational Studies ili skraćeno VET programi, su kreirani tako da razvijaju praktične i profesionalne veštine koje studentima olakšavaju pronalazak posla i napredak u karijeri. Poslodavci cene stručne programe zato što su fokusirani na razvoj neophodnih veština koje su tražene na savremenom tržištu.

Po stepenu obrazovanja stručni programi dolaze nakon srednje škole, a pre osnovnih studija, tako da bi najviše odgovarao višim školama koje postoje u našem regionu.

Stručni programi mogu biti povoljniji i jednostavniji način ukoliko kasnije želite da steknete diplomu visokog obrazovanja.

Nivoi stručnih programa

Postoje tri nivoa studiranja na stručnim programima:

  • Sertifikat I-IV
  • Diploma
  • Advanced diploma

Trajanje ovih programa je od šest meseci do dve godine.

Stručni programi kao put do visokog obrazovanja

Stručni programi sa bilo kojim nivoom kvalifikacija mogu omogučiti studentima da upišu osnovne studije na australijskim koledžima ili univerzitetima. Studentima se priznaju određeni položeni ispiti, tako da na osnovnim studijama mogu da pohađaju manje semestara (Tačan broj priznatih ispita zavisi od stečene diplome, institucije i veština koje su dobijene tokom stručnog programa).

Takođe, mnogi studenti se prvo odlučuju za stručne programe kako bi stekli tražene praktične veštine za poslovni svet, a nakon toga znanje nadograđuju visokim obrazovanjem.

Upisni rokovi

Na državnim koledžima generalno postoje dva upisna roka i nastava počinje u februaru i julu svake godine. Na privatnim koledžima mogu postojati četiri ili više upisna roka i nastava može početi u februaru, aprilu, julu i oktobru.

Uslovi za upis

Generalno za upis stručnih programa potrebno je da student ima završeno srednje obrazovanje i da ima položen IELTS test Academic Module ili neki drugi međunarodno priznati test engleskog jezika. Na IELTS testu se generalno traži prosečna ocena od 5.5. Imajte u vidu da ocena na IELTS testu u velikoj meri zavisi i od oblasti studiranja, pa se tako kod nekih oblasti na primer Diploma of Nursing traži prosečna ocena 6.5. Ukoliko student ne dobije potrebnu ocenu na IELTS testu, može da pohađa određeni broj nedelja kursa engleskog jezika pre upisa odabranog programa. Više informacija o ovoj opciji možete da pročitate ovde.

Školarine

Troškovi studiranja na stručnim programima iznose od 6,500AUD na privatnim koledžima, i od 11,000AUD na državnim koledžima, na godišnjem nivou. Na državnim koledžima školarina se uplačuje semestralno, dok na privatnim koledžima postoje opcije i za kvartalno ili čak mesečno plaćanje.

Oblasti studiranja

Stručni programi nude širok izbor oblasti za studiranje što naši studenti posebno preferiraju. Neki od njih su u oblasti računovodstva, ugostiteljstva, menadžmenta i biznisa, IT, dizajna, kozmetičkih usluga kao i mnogi drugi.

Ukoliko ste zainteresovani za upisivanje stručnog programa u Australiji možete da kontaktirate našeg agenta Elena Simić za dalje savetovanje i vođenje procedure upisa.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*