Studiraj Nursing u Australiji

Opcije studiranja u Australiji za medicinske sestre


shadow

Medicinske sestre su ključan element uspeha svakog zdravstvenog sistema, a one koje su studirale na nekim od australijskih institucija, su tražene širom sveta. U Australiji je zdravstveni sistem veoma uređen, a potreba za novim medicinskim osobljem je uvek velika pa se ovo zanimanje nalazi na dugoročnoj listi deficitarnih zanimanja Australije. Pored toga, u Australiji postoji širok spektar mogućnosti za medicinske sestre koje mogu raditi u različitim institucijama.

Zato je ovaj članak posvećen opcijama za studiranje koje postoje za medicinske sestre, mogućnostima za razvoj karijere i još mnogo korisnih informacija.

U Australiji postoje dve grupe medicinskih sestara koje se dele na osnovu stečenih kvalifikacija: Registered Nurse (medicinska sestra divizije 1) i Endorsed Nurse (medicinska sestra divizije 2). Registered Nurse zahteva posedovanje Bachelor diplome, dok su Endoresed Nurse završile niži stepen obrazovanja, tj. imaju Diplomu ili Advanced Diplomu of Nursing.

Koji programi i stepeni obrazovanja se nude za medicinske sestre?

1. Stručni (VET) programi

Pohađanje stručnih programa pruža priliku da se stekne Diploma i Advanced Diploma za medicinske sestre koje nakon toga mogu da rade kao Endoresed Nurse (medicinske sestre divizije 2). Takođe, postoje i specijalni programi za one koji imaju Diplomu ili Advanced Diplomu, a žele i diplomu sa diplomskih studija kako bi stekli bolje kvalifikacije i kasnije pronašli bolji posao kao Registered Nurse.

Stručni programi za pohađanje Diplome i Advanced Diplome mogu da traju od 1.5 do 2 godine, u zavisnosti od nivoa studija.

Institucije na kojima se mogu pohađati VET programi za medicinske sestre su: TAFE Western Australia, Box Hill Institute, Southern Cross Education Institute, RMIT University, TAFE South Australia, Griffith College, Gordon Institute of TAFE itd.

2. Osnovne studije

Uspešan završetak osnovnih studija pruža mogućnost za dobijanje diplome za medicinske sestre i akušerstvo. Sa ovom diplomom se diplomcima pruža prilika da rade na nivou divizije 1 kao registrovane medicinske sestre, što podrazumeva bolje kvalifikacije i mogućnost da se izvršavaju aktivnosti šireg spektra.

Sticanje Bachelor diplome iz oblasti akušerstva kvalifikuje diplomce da se zaposle kao medicinske sestre-akušere. Studenti koji žele da postanu akušeri, mogu takođe da završe Bachelor of Nursing, i nakon toga da steknu diplomu za akušere na postdiplomskim studijama. Na ovaj način diplomci sa dva zvanja će moći da se zaposle i kao medicinske sestre u diviziji 1 ili kao medicinske sestre-akušere.

Iako određene institucije pružaju studentima mogućnost da se specijalizuju za određenu oblast, uglavnom se studira za opštu medicinsku sestru dok se nakon diplomiranja može završiti dodatan nivo studija kako bi moglo da se radi u tačno određenoj oblasti za koju se specijalizujete.

Osnovne studije traju 3 godine i nastava se pohađa full-time.

Samo neki od univerziteta na kojim možete da studirate su: UniSA, University of Adelaide, Western Sydney University, University of Queensland, Federation University Australia, Australian Catholic University, Curtin University, La Trobe University i mnogi drugi.

3. Postdiplomske studije

Većina postdiplomskih studijskih programa za medicinske sestre su kreirani za one koji već imaju prethodne kvalifikacije i iskustvo i žele da unaprede svoje kvalifikacije ili da se usko specijalizuju za određenu oblast. Studenti mogu da se specijalizuju u nekim od narednih oblasti: negovanje starih lica, intenzivna nega, akušerstvo, psihijatrija, hirurgija, estetska hirurgija, pedijatrija…

Postoje i postdiplomski ,,konverzija’’ programi koji su namenjeni onima koji su stekli Bachelor diplomu u nekoj drugoj oblasti (npr. neka prirodna nauka) i sada žele da se kvalifikuju i za medicinsku sestru.
Pored toga, postoji i manji broj studijskih programa koji medicinskim sestrama pruža mogućnost da steknu kvalifikacije u oblasti menadžmenta u medicine ili administraciji.

Postdiplomske studije najčešće traju do godinu dana.

Neke od institucija koje nude postdiplomske studije za medicinske sestre su: Griffith University, Curtin University, University of Queensland, University of Adelaide, University of Technology Sydney, Monash University itd.

Koje su mogućnosti za karijeru nakon studiranja?

Većina smatra da medicinske sestre mogu da rade isključivo u bolnicama i klinikama negujući bolesne i povređene, ali zapravo postoji mnogo širi spektar mogućnosti za posao. Pored bolnica i klinika, medicinske sestre mogu da rade u školama, farmaceutskim kompanijama, različitim centrima i zajednicama, i domovima pacijenata. Mnogi rade i kao edukatori za medicinske sestre, menadžeri ili administratori.

Prosečna plata medicinskih sestara zavisi od godina radnog iskustva i koji nivo kvalifikacija poseduje:

1. Medicinska sestra praktičar (Nurse Practitioner): 118.419 – 123.629AUD
2. Medicinska sestra divizije 1 (Registered Nurse): 62.724 – 86.316AUD
3. Medicinska sestra divizije 2 (Endorsed Enrolled Nurse): 56.515 – 59.982AUD
4. Pomoćnik medicinskoj sestri (Assistant in Nursing): 52.228 – 57.182AUD

Budući da je zanimanje medicinske veoma traženo i cenjeno u Australiji, studenti koji završe studije i steknu kvalifikacije u Australiji iz ove oblasti, imaju mogućnost da kasnije podnesu aplikaciju za iseljeničku vizu.

Koji su uslovi za upis?

Kandidati prvenstveno moraju da polože IELTS test engleskog jezika, a neophodan broj poena zavisi od same institucije, kursa i stepena obrazovanja. U proseku, potreban broj poena za stručne programe je 6.5, a za diplomske studije i postdiplomske 7.

Neke institucije u svom procesu selekcije uključuju i intervju sa kandidatima kako bi se bolje upoznali i procenili njihove veštine. Takođe, može se tražiti od kandidata provera rada sa decom i uverenje da nije osuđivan.

Koliko iznose školarine za studiranje Nursing-a u Australiji?

1. Stručni (VET) programi

Školarine za stručne programe variraju u zavisnosti od institucije. U proseku, školarine se kreću između 10.000 i 16.000AUD na godišnjem nivou.

2. Osnovne studije

Cena školarine na osnovnim studijama se kreće od 26.000AUD na godišnjem nivou pa naviše u zavisnosti od samog studijskog programa i univerziteta.

3. Postdiplomske studije

Cena školarina na postdiplomskim studijama iznosi između 27.560 i 34.550AUD na godišnjem nivou.

Ukoliko želiš da saznaš kako da upišeš jedan od studijskih programa u Australiji ili da se detaljnije informišeš o celoj proceduri, popuni kratak vizni upitnik i zakaži besplatno savetovanje sa stručnim timom Future Option agencije, specijalizovanim za studiranje i odlazak u Australiju.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*