Studiranje turizma i ugostiteljstva u Australiji


shadow

Turizam i ugostiteljstvo je izrazito popularna industrija u Australiji koja se sve više unapređuje i zapošljava nove radnike. Zbog turističkog potencijala Australije, prijatne klime, brojnih prirodnih i gradskih atrakcija i savršenih plaža, turizam sve više dobija na značaju. To je prepoznala i australijska vlada, koja redovno ulaže u ovaj sektor, privlači brojne turiste iz celog sveta i razvija svoju privredu.

Upravo zato se mnogi odučuju da studiraju u oblasti turizma i ugostiteljstva i sebi obezbede uspešne karijere. U ovom članku ćemo više približiti opcije i uslove za studiranje turizma, kao i poslovne mogućnosti nakon završenih studija.

Koji programi i stepeni obrazovanja se nude u oblasti turizma i ugostiteljstva?

1. Stručni (VET) programi

Pohađanje stručnih programa pruža priliku da se stekne Certificate III i IV, Diploma i Advanced Diploma u oblasti turizma i hotelijerstva. Stručni programi pored znanja, studentima pružaju neophodno praktično iskustvo i razvijanje veština, što je idealna priprema za tržište rada. U zavisnosti od stepena kvalifikacija, po završetku stručnog programa, studenti se obično zapošljavaju na operativnim, dok neki i na menadžerskim pozicijama.

Specifičniji smerovi iz sfere turizma su turistički vodič, upravljanje lancem internacionalnih hotela i odmarališta i opšti turizam. Ukoliko se pak više interesujete za ugostiteljstvo, možete se opredeliti za opšte ugostiteljstvo, gastronomiju, poslastičarstvo, azijsku kuhinju, vinarstvo ili organizaciju događaja. Mnogi programi uključuju i podučavanje studenata za menadžerske pozicije, što može biti velika prednost pri pronalasku posla.

Stručni programi mogu da traju od 6 meseci do 2 godine, u zavisnosti od nivoa studija.
Institucije na kojima se mogu pohađati stručni programi u oblasti turizma i ugostiteljstva: Box Hill Institute, TAFE South Australia, TAFE Western Australia, Gordon Institute of TAFE itd.

2. Diplomske studije – Bachelor diploma

Uspešan završetak diplomskih studija pruža širok spektar mogućnosti za razvoj karijere u Australiji, a studenti se najviše kvalifikuju za menadžerske pozicije.

Pri izboru željenog studijskog programa, možete i izabrati specijalizovane smerove kao što su menadžment u turizmu, ekoturizam, organizacija događaja, menadžment u hotelijerstvu, menadžment internacionalnih restorana, ugostiteljstvo ili gastronomiju. Za one koji nisu sigurni da svoju karijeru vide jedino u ovoj industriji, postojii opcija dualnih programa gde se kombinuju predmeti iz oblasti turizma i ugostiteljstva sa društvenim naukama ili poslovnim studijama. Takođe, postoji i opcija studiranja poslovnih studija sa užom specijalizacijom u turizmu (npr. Bachelor of Business specializing in tourism management).

Nastava je tako koncipirana da uključuje i teorijski i praktični deo – principi turizma i ugostiteljstva, razvoj poslovnih veština (menadžment, marketing, prodaja), i praktično iskustvo u vidu praksi na kampusu ili kod partnerskih ugostiteljskih objekata. Diplomske studije traju 3 godine i nastava se pohađa full-time.

Samo neki od univerziteta na kojim možete da studirate su: Bond University, University of South Australia, Western Sydney University, University of Queensland, La Trobe University, International College of Hotel Management i mnogi drugi.

3. Postdiplomske studije

Postdiplomske studije mogu biti odličan izbor za one koji su se već obrazovali i imaju iskustva u ovoj oblasti, jer će steći bolje kvalifikacije i brže napredovati u karijeri, ali i za one koji su ranije studirali druge oblasti, a sada žele da se oprobaju u turizmu i ugostiteljstvu.

Većina postdiplomskih studijskih programa je po principu pohađanja nastave (coursework degree), a mogu se steći Graduate Certificate, Graduate Diploma i Coursework Master Diploma. Dostupne su i studies by research ili istraživačke master i doktorske studije, ali su trenutno manje popularne u Australiji. Za sve strane studente koji žele da steknu kvalifikacije iz više oblasti, postoje dualni master programi koji kombinuju turizam i ugostiteljstvo sa menadžmentom i poslovnim studijama.

Neke od institucija koje nude postdiplomske studije iz oblasti turizma i ugostiteljstva su: University of Queensland, University of Technology Sydney, University of Western Australia, International College of Management, Torrens University, Southern Cross University, La Trobe Universityitd …

Koje su mogućnosti za karijeru nakon studiranja?

U industriji turizma i ugostiteljstva postoji širok izbor različitih poslova i pozicija, kao i mesta na kojima se može raditi. Potencijalni poslovi mogu biti operativni kao što su ugostitelj, kuvar, šef kuhinje, konobar, šanker, turistički vodič, turistički agent, organizator događaja, ali i menadžerski kao što su menadžer hotela ili menadžer restorana.

Poslovi se najčešće pronalaze u restoranima, kafićima, hostelima, hotelima, odmaralištima, turističkim agencijama itd. Za one koji su završili dualne programe, mogu pronaći poslove i u sektoru marketinga i prodaje u turizmu. Diplomci u ovoj industriji često su preduzetničkog duha, pa se opredeljuju da pokrenu sopstveni biznis i otvore kafić, restoran ili nešto slično.

Plata zaposlenih na godišnjem nivou varira od same pozicije, kvalifikacija i prethodnog iskustva, ali se prosek za naredne pozicije kreće između:

1. Šef kuhinje: 75.000 – 90.000 AUD
2. Menadžer restorana: 43.000 – 66.000 AUD
3. Organizator događaja: 46.000 – 69.000 AUD

Satnica za naredne poslove se kreće između:

1. Konobar: 17-25 AUD
2. Šanker: 17-27 AUD
3. Pomoćnik u kuhinji: 15-21 AUD
4. Recepcionar: 15-25 AUD

Koji su uslovi za upis?

Kandidati prvenstveno moraju da polože IELTS test engleskog jezika, a neophodan broj poena zavisi od same institucije, kursa i stepena obrazovanja. U proseku, potreban broj poena za VET programe je 5.5, za diplomske studije 6.5, a za postdiplomske studije 7.
Neke institucije u svom procesu selekcije uključuju i intervju sa kandidatima kako bi se bolje upoznali i procenili njihove veštine.

Koliko iznose školarine za studiranje turizma i ugostiteljstva u Australiji?

1. Stručni (VET) programi

Školarine za VET programe variraju u zavisnosti od institucije i samog kursa koji se pohađa, kao i same države. U proseku, školarine se kreću između 6.000 i 12.000AUD na godišnjem nivou.

2. Diplomske studije

Cena školarine na diplomskim studijama se kreće od 16.000AUD na godišnjem nivou pa naviše u zavisnosti od samog studijskog programa i univerziteta.

3. Postdiplomske studije

Cena školarina na postdiplomskim studijama iznosi od 20.000AUD na godišnjem nivou.

Ukoliko svoju karijeru zamišljaš u oblasti turizma i hotelijerstva, a da je pritom razvijaš u toploj i sunčanoj Australiji, obrati se stručnom timu Future Option agencije i zakaži besplatne konsultacije.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*