Zašto je Australija dobro mesto za studiranje

Australija je u top 3 destinacije za studiranje u inostranstvu


shadow

Studiranje u inostranstvu može da vam pruži sjajno životno iskustvo i pregršt novih i drugačijih mogućnosti. Ali prvi i najvažniji korak na tom putu jeste odabrati zemlju koja u tom smislu može da pruži najbolje, a Australija je upravo to.

U izboru odgovarajuće destinacije, postoji mnogo opcija koje bi trebalo razmotriti. Ukrštajući te različite parametre došli smo do razloga zbog kojih se Australija s pravom nalazi među tri najbolja mesta na planeti za studiranje. Možda vam oni pomognu da donesete pravu odluku.

Odličan obrazovni sistem

Australija ima jedan od najboljih obrazovnih sistema u svetu. Osam australijskih univerziteta rangirano je među 100 najboljih u svetu, od kojih se pet nalazi u top 50.

Sa konstantnim inovacijama u obrazovanju australijske obrazovne ustanove pružaju snažne akademske vrednosti, znanje i kvalifikacije koje su priznate na globalnom nivou. Neki od najvećih svetskih umova školovali su se upravo na jednom od prestižnih australijskih univerziteta, od kojih i 15 dobitnika Nobelove nagrade na čija se otkrića danas oslanja ceo svet.

Raznolikost studijskih programa i diploma

Sa više od hiljadu obrazovnih institucija širom zemlje, Australija nudi preko 22.000 različitih kurseva i studijskih programa. Ovako veliki broj mogućnosti značajno će vam olakšati pronalaženje onih studija koje su baš po meri vaših potreba i želja.

Za razliku od našeg obrazovnog sistema, australijsko visoko obrazovanje nudi veći broj diploma i sertifikata koje možete steći čak i za nekoliko meseci. Bilo da želite klasično akademsko obrazovanje ili praktične profesionalne studije, Australija ima za svakoga po nešto.

Vrhunska tehnologija, savremene laboratorije, priznati stručnjaci i naučnici

Kao studentu u Australiji biće vam na raspolaganju najsavremenije opremljene laboratorije, kabineti i istraživački centri. Australijska vlada godišnje izdvaja značajnu novčanu sumu za inovacije u nastavi, kao i za istraživačke projekte studenata i stručne prakse, čime je kvalitetno i profesionalno obrazovanje zagarantovano.

Mnogi praktični studijski programi bazirani su na uskoj saradnji obrazovnog i industrijskog sektora, što će vam omogućiti da tokom studija radite i učite uz vodeće stručnjake u svojoj branši.

Nešto o čemu sanjaju svi studenti

Pojedini studijski programi dozvoljavaju studentima široku fleksibilnost u izboru predmeta i mogućnost da prema svom interesovanju “skroje” studije koje im najviše odgovaraju. Ova sloboda, ukomponovana sa opuštenom atmosferom na predavanjima, neformalnim, neposrednim i prijateljskim odnosom profesora i studenata, konstantno će vas inspirisati na osvajanje akademskih prostora i visina.

U takvom okruženju motivacija za učenjem nikada neće biti problem. Najupečatljiviji utisak koji međunarodni studenti ponesu sa studija u Australiji jesu srdačni i predusretljivi profesori.

Prelepa zemlja sa najboljim studentskim gradovima na svetu

Obasjana suncem većim delom godine, sa modernim gradovima, prelepim pejzažima i rajskim plažama, ali i pustinjama i prašumama, Australija je zaista divna zemlja kontrasta sa velikim brojem kulturnih, zabavnih i sportskih sadržaja. Australijanci vole da rade, ali podjednako vole i da se odmaraju i zabavljaju.

Opušten način života je karakterističan za australijsko društvo, isto kao i mirna okruženja i sigurni gradovi sa najnižom stopom kriminala na svetu. Pet australijskih gradova rangirano je među 30 najboljih svetskih gradova za život studenata.

Melburn je često proglašavan za najbolje mesto za život, a za njim idu Sidnej, Pert, Kanbera, Brizbejn i Adelejd.

U ocenu nisu uključeni samo rejting univerziteta i kvalitet obrazovanja, nego i ponuda slobodnih aktivnosti, noćni život i sve ono što studenti vole.

Sve kulture sveta na jednom mestu

Multikulturalnost je još jedna od prednosti Australije kao dobre destinacije za studiranje. Mnogi međunarodni studenti u oblasti društvenih nauka i kulture odlučuju se za studije u ovoj zemlji upravo iz tih razloga. Upoznavanje novih kultura i sticanje interesantnih prijatelja je neprocenjivo životno iskustvo.

Ovo je ujedno i savršena prilika da značajno unapredite svoje znanje engleskog jezika, ne samo na akademskom nivou već i na nivou svakodnevnog govora. Kroz komunikaciju sa ljudima, vrlo brzo ćete steći jezičke veštine u čitanju, pisanju i tečnom govoru, ali i veštine u raspoznavanju različitih dijalekata, akcenata, slengova i čuvenih skraćenica koje postoje samo u australijskom engleskom.

Troškovi studiranja manji nego u SAD i UK

Kao ekonomski veoma razvijena zemlja Australija ima jedan od najviših životnih standarda na svetu. Stoga su i troškovi studiranja i života visoki, ali opet znatno niži nego u Velikoj Britaniji i SAD-u. Međunarodnim studentima su na raspolaganju brojne stipendije kojima mogu smanjiti troškove studiranja.

Pritom, studentima je dozvoljeno i da rade tokom studiranja, do 20 sati nedeljno dok traju semestri, a za vreme raspusta i puno radno vreme. Za razliku od američkih studenata kojima je dozvoljeno da rade samo u kampusu, australijski studenti imaju na raspolaganju veliki broj part-time poslova van kampusa.

Uz ove mogućnosti možete značajno smanjiti troškove i uvećati svoj budžet.

Briga o međunarodnim studentima i nakon studija

Australija je veoma otvorena i gostoprimljiva zemlja za međunarodne studente. Kroz rad različitih regulatornih tela za inostrane studente, i kroz univerzitetske servise za njihovu pomoć i podršku, međunarodnim studentima je znatno olakšan period studiranja i boravka u Australiji.

U prilog tome ide i činjenica da se ova zemlja nalazi na trećem mestu u svetu po broju međunarodnih studenata. Nakon završenih studija inostrani studenti dobijaju priliku da određeni period žive i rade u ovoj zemlji.

Agencija Future Option

Agencija za studiranje u inostranstvu Future Option, koja je zvanični zastupnik velikog broja obrazovnih insitucija u Australiji, vam može pomoći u apliciranju i dobijanju stipendija i olakšati ceo proces upisa na studije u Australiji.

Savetovanje možete zakazati u kancelariji agencije Future Option u Beogradu ili putem Vibera/Skype-a, a prethodno je potrebno da popunite online upitnik procene profila kako bi se što bolje upoznali sa vašom situacijom i planovima pre sastanka.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*