Posao građevinskog inženjera u Australiji


shadow

Građevinski inženjeri su omogućili konstrukciju i nastanak nekih od najupečatljivijih građevina sveta, ali se takođe bave održavanjem i prilagođavanjem infrastrukture od koje zavisimo svaki dan – puteva i mostova, snadbevanja vodom i energijom, brana i sistema za odbranu od poplava… Oni moraju da obezbede da ove infrastrukturu efikasno funkcionišu i prilagode ih kako bi bile otporne na različite izazove, kao što su rast populacije, klimatske promene i prirodne katastrofe.

Kako izgleda posao građevinskog inženjera u Australiji?

U Australiji trenutno radi približno 43.000 inženjera, a posao možete naći i u privatnom i u javnom sektoru. Građevinski inženjeri su traženi u državnim i teritorijalnim vladama, konsultantskim inženjerskim firmama, kompanijama za urbani razvoj i istraživačkim agencijama.

Među zadatke građevinskih inženjera, između ostalog, spada:

 • istraživanje i analiziranje mapa, izrada šematskih planova, slika, grafika i drugih podataka kako bi planirali projekte
 • sakupljanje informacija za pripremu i prezentovanje izveštaja
 • upravljanje i vođenje radnika na mestu izvršavanja projekta
 • planiranje, dizajniranje i nadgledanje radova

Koji su uslovi za rad građevinskog inženjera u Australiji?

Da biste radili kao građevinski inženjer potrebno je da imate završen građevinski fakultet. Takođe, treba da imate odgovarajuće veštine i iskustvo u ovoj oblasti priznato od strane relevante asocijacije inženjera (Engineers Australia), ali i dobar nivo znanja engleskog jezika. Možete aplicirati sa iseljeničku ili radnu vizu (u zavisnosti od toga da li imate poslovnu ponudu australijskog poslodavca), s obzirom na to da se ova profesija nalazi na listi deficitarnih zanimanja u Australiji.
Veštine koje su često tražene kod građevinskih inženjera u Australiji su:

 • razvijene pisane i usmene komunikacione veštine
 • poznavanje australijskih propisa i procedura vezanih za građevinu
 • organizovanost
 • sposobnost upravljanja projektima
 • tehničke i analitičke sposobnosti
 • sposobnost da se identifikuju, analiziraju i reše problemi
 • poznavanje rada u MS Office-u
 • poznavanje rada u Autodesk AutoCAD programu

Kako možete da unapredite svoje kvalifikacije?

Prednost možete steći studiranjem na australijskim univerzitetima i tako dobiti svetski priznate kvalifikacije u ovoj oblasti. Postoje različite mogućnosti i opcije studiranja, a ukoliko vam je jezik slabija strana, pre studija možete upisati kurs engleskog jezika.

Bitno je da konstantno radite ne samo na unapređenju tehničkih veština, već i na sve važnijim ličnim sposobnostima kao što su komunikativnost, sposobnost dobrog prezentovanja i sebe i svojih ideja, organizacija vremena…
Kako biste imali uspešnu karijeru u građevinarstvu, sticanje kvalifikacija ne završavate diplomiranjem ili sticanjem osnovnog radnog iskustva. U većini država, od vas će biti zahtevano da imate PE (Professional Engineers) licencu. To je sertifikat koji garantuje da su vaše sposobnosti i veštine na određenom nivou i koji će vam biti „zlatna karta“ do više poziva na intervju za posao.

Licenca nije uvek neophodna (zavisi od lokacije i konkretnog posla koji obavljate), ali u svakom slučaju obezbeđuje mnoge prednosti, a neke od njih su bolja plata, imaćete kredibilitet kao inženjer, mogućnost za napredovanje i poštovanje na random mestu. Da biste dobili licencu potrebno je da imate diplomu građevinarstva i 4 godine priznatog radnog iskustva.

Koliko iznosi prosečna plata građevinskog inženjera u Australiji?

Plata zavisi od više faktora, a to su stepen obrazovanja, radno iskustvo, veštine, prethodni projekti, posedovanje licence, da li je pozicija početna ili seniorska i deo Australije u kome radite. U zavisnosti od svega navedenog, godišnja plata se može kretati od 51.000 AUD do 120.000 AUD. Prema zaposlenim na pozicijama inženjera u Australiji, visini plate mnogo doprinosi iskustvo, a veština koja najviše utiče na primanja je sposobnost upravljanja projektom.

Gde možete da pretražite otvorena radna mesta za poziciju građevinskog inženjera?

Poslove za građevinskog inženjera u Australiji možete naći na njihovim sajtovima sa poslovnim oglasima:

mycareer.com.au
seek.com.au
jobsearch.com.au
au.jobrapido.com

Takođe, možete pretražiti specijalizovane sajtove za oglase sa inženjerskim poslovima:

engsearch.com.au
engineerjobs.com.au
expatengineer.net
engineeringjobs.com.au
justengineers.net

Stručne organizacije i asocijacije inženjera u Australiji:

Engineers Australia – Asocijacija odgovorna za nostrifikaciju veština (skill assessment), koja je takođe izvor informacija za ovu industriju, ali i organizator različitih događaja za inženjere
Engineering Education Australia – Informacije vezane za profesionalni razvoj i programe korporativnog učenja
Licence recognition – Informacije o licenciranju u Australiji
Skill assessment and assessing authorities – Informacije o nostrifikaciji veština

Zakaži savetovanje i procenu profila

Ukoliko ste zainteresovani za studiranje i odlazak u Australiju, kako biste napredovali i radili kao građevinski inženjer, popunite vizni upitnik procene profila i zakazite besplatno savetovanje u agenciji Future Option, agenciji za vize za Australiju, o tome koju su najbolje opcije studiranja za vas.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*