Posao saobraćajnog inženjera u Australiji


shadow

Oblast saobraćajnog inženjeringa se konstantno razvija, zajedno sa promenama u društvu i razvojem tehnologije. Gustina naseljenosti u australijskim gradovima raste, a ispravni i korisni putevi postaju sve važniji.

U prošlosti je ova oblast bila dosta jednostavnija, a danas saobraćajni inženjeri moraju omogućiti da sva vozila funkcionišu zajedno i maksimalno iskoriste raspoložive resurse. Bicikli, motocikli, kamioni, tramvaji, autobusi, taksi vozila – svi oni moraju deliti iste puteve, a često postoje konkurentni zahtevi za putni prostor.

Saobraćajni inženjeri su tu da sa dostupnim resursima obezbede najbolja moguća rešenja za sve učesnike saobraćaja.

Kako izgleda posao saobraćajnog inženjera u Australiji?

Saobraćajni inženjeri se bave dizajnom bezbednih i efikasnih puteva i auto-puteva i planiraju lokacije za saobraćajne signale, raskrsnice, nadvožnjake, isključenja i proširenja u cilju smanjenja saobraćajnih nezgoda i povećanja efikasnosti prevoza.

Oni analiziraju trenutna stanja puteva, statistike o nezgodama i projekcije stanovništva, kako bi predvideli potrebe za putevima u budućnosti i izradili rešenja za poboljšanje saobraćaja.

U ovaj posao su uključeni i odnosi sa javnošću, ukoliko treba da se odgovori na žalbe ili diskutuje o saobraćajnim politikama ili budućim planovima.

Saobraćajni inženjeri u Australiji se najčešće zapošljavaju u vladinim organima za transport (na primer RMA – Roads and Maritime Services) ili u konsultantskim firmama za saobraćajno inženjerstvo (Traffic Engineering Centre, Ivory Group, Mansell Taylor Consulting…)

Koji su uslovi za rad saobraćajnog inženjera u Australiji?

Za posao saobraćajnog inženjera, potrebna vam je diploma građevinskog ili saobraćajnog fakulteta, a često se traži i radno iskustvo. Takođe, potrebno je da budete registrovani inženjer od strane Engineers Australia.

  • Neke od veština koje se zahtevaju u oglasima za ovu poziciju su:
  • Poznavanje novih tehnologija i metodologije
  • Poznavanje rada na CAD sistemima vezanim za transport i saobraćaj (SIDRA, SCATS)
  • Posvećivanje pažnje detaljima i sposobnost za rešavanje složenih problema
  • Dobre komunikacione veštine i sposobnost upravljanja ključnim klijentima
  • Važeća vozačka dozvola
  • Poznavanje lokalnih propisa i procedura vezanih za saobraćaj

Trenutno se na listi deficitarnih zanimanja nalazi profesija Trasport Engineer i dostupne su iseljeničke vize 189 i 190, ukoliko imate odgovarajuće iskustvo, veštine, godine i znanje engleskog jezika.

Kako možete da unapredite svoje kvalifikacije?

Prednost kod australijskih poslodavaca možete steći studiranjem saobraćajnog inženjerstva na australijskim univerzitetima. Postoje različite opcije studiranja u Australiji sa kojima dobijate različite kvalifikacije, ali u svakom slučaju dobijate vrhunski kvalitet obrazovanja, koji je zakonom garantovan, kako domaćim, tako i internacionalnim studentima.

Ukoliko studirate u Australiji, lako ćete doći do registracije APEC Engineer-a (Asia Pacific Economic Co-operation), što vam daje mogućnost da radite kao inženjer u velikom broju zemalja.

Ukoliko vas interesuje upis na studije iz oblasti saobraćajnog inženjerstva u Australiji, kontaktirajte agenciju Future Option, koja vas može savetovati i voditi kroz celu proceduru od upisa na studije do apliciranja za studentsku vizu.

Koliko iznosi prosečna plata saobraćajnog inženjera u Australiji?

Kao i u svakoj oblasti rada u Australiji, plata zavisi od iskustva, znanja, odrađenih projekata, stepena obrazovanja i oblasti u kojoj živite i radite. U zavisnosti od navedenih faktora, plata saobraćajnog inženjera se kreće od 56.000 AUD do 120.000 AUD godišnje.

Gde možete da pretražite otvorena radna mesta za poziciju saobraćajnog inženjera?

Oglase za posao u Australiji možete naći na sledećim sajtovima:

seek.com.au
au.indeed.com
australia.recruit.net

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*