Australijski migracioni program na osnovu kvalifikacija


shadow

Postoje tri vrste migracione šeme za koje potencijalni aplikanti mogu da apliciraju i na taj način migriraju u Australiju:

 • migraciona šema na osnovu kvalifikacija
 • porodična migraciona šema
 • humanitarni program.

Migracija na osnovu kvalifikacija (skilled migration scheme) je jedan od najpopularnijih puteva za migriranje i novi život u Australiji. U ovom članku objasnićemo malo detaljnije ovu šemu migracije.

Australijski migracioni program na osnovu kvalifikacija je grupisan u nekoliko kategorija:

General Skilled Migration (GSM)

General Skilled Migration (GSM) je program za aplikante (i njihove zavisne članove porodice) koji imaju priznate deficitarne veštine i radno iskustvo.

Vize u ovim programima su predviđene za osobe koje nemaju poslodavca iz Australije da ih sponzoriše ali imaju posebne veštine koje su deficitarne u Australiji.

Ovaj program ide preko sistema skupljanja poena (Points Based Skilled Migration). Vize pokrivene ovim programom su:

Idependent Skilled Migration (podklasa 189)

Skilled State/Territory nominated (podklasa 190)

Skilled Regional Sponsored viza (podklasa 489)

Business Skilled Migration

Migracija pod ovim programom nastoji da privuče migranta sa dokazanim uspehom na poslovnom i investicionom planu, koji će koristiti svoje veštine i iskustvo da bi se uključio u biznis ili neku investicijsku aktivnosti u Australiji.

Otvaranje novih radnih mesta, rast saradnje na međunarodnim tržištima, izvoz Australijskih proizvoda i usluga i uvođenje novih i unapređenih tehnologija su benefiti koje dobija Australija ovim programom.

Migranti u ovoj kategoriji trebaju da osnuju novu ili upravljuju postojećom kompanijom ili da investiraju na neki način u Australiju.

Skilled sponsored/Employer Nomination Scheme (ENS)

Vize pod ovim programima omogućavaju poslodavcima u Australiji da sponzorišu radnike sa određenim veštinama sa ciljem popunjavanja radnih pozicija u njihovoj kompaniji.

Regional Sponsored Migration Scheme (RSMS)

Slično prethodnoj kategoriji migracionog programa, Regionalna sponzorisana migracija takođe dozvoljava poslodavcima u regionalnim i ne toliko razvijenijim područjima Australije da sponzorišu kvalifikovane radnike radi popunjavanja radnih mesta i pozicija u njihovoj kompaniji.

Bilo koji poslodavac koji legalno vodi biznis u ovim nerazvijenim područjima može da učestvuje u ovaom programu. Za nerazvijena područja smatraju se svi regioni i gradovi osim Sidneja, Wollongonga, Newcastle-a, Melburna, Brizbejna i Gold Coasta.

Pozicija koju poslodavac nominuje mora da bude deficitarna i aplikant ove vize mora biti u stanju da ispuni uslove veština te pozicije, starosti i uslov poznavanja engleskog jezika.

State Specific Regional Migration

Australijska vlada u dogovru sa državnim i saveznim vladama uvela je niz incijativa dizajnirane da pomognu državnim i saveznim vladama da:

 • Adresiraju nedostatak veština koje postoje u njihovim jurisdikcijama
 • Privuku poslovne ljude iz inostranstva da uspostave nova ili zajednička ulaganja
 • Podstiču ravnomerno širenje ulaska migranta u Australiju

Ove inicijative zajednički se nazivaju državna specifična regionalna migracija. Oni pružaju priliku državnim i saveznim vladama da utiču na broj kvalifikovanih migranata koji naseljavaju njihove oblasti.

Državne i regionalne vlade same određuju stepen njihovog učešča u ovim inicijativama na osnovu sopstvenih razvojnih prioriteta.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Comments

 1. Miodrag    

  Poštovani, hvala na trudu da nam približite Australiju. Linkovi na ovoj stranici koji treba da vode ka stranicama “skill independant visa” i “skill nominated visa” imaju localhost putanju.

  1. Elena Simić    

   Postovani,

   Hvala Vam na obavestenju i pomoci. Ispravili smo ovu gresku. Pokusajte ponovo da otvorite ove strane.

   Srdacan pozdrav

 2. Goxbl    

  o cemu vi pricate australija nas svrstava u b3 kategoriju,ako nekome nije jasno da mu pojasnim mi smo u klasi sa haitijem i hondurasom.

 3. kaja    

  Kako bi mogla petoclana porodica da se preseli za australiju i tamo da zive?

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*