Šta predstavlja test poena kod australijskih iseljeničkih viza na osnovu kvalifikacija?


shadow

Test poena važi kod sledećih iseljeničkih viza:

Skilled Independent viza (podklasa 189)
Skilled Nominated viza (podklasa 190)
Skilled Regional (Provisional) viza (podklasa 489)

Da biste bili podobni za neku od ovih viza, za sva nominovana zanimanja potrebno je da imate minimum 60 poena na testu poena. Što je veći broj bodova, veća je i verovatnoća da ćete biti pozvani da aplicirate za neku od ovih viza. Kada ste pozvani da aplicirate za vizu od strane imigracione službe Australije, potrebno je da dokažete da ste postigli rezultat naveden u vašem iskazu interesovanja (Expression of Interest – EOI).

Bodovi se dodeljuju na osnovu faktora navedenih u nastavku.

Godine

U trenutku kada ste pozvani da aplicirate za vizu imate:

18-24 godine 25 poena
25-32 godine 30 poena
33-39 godine 25 poena
45-49 godine 15 poena

*Imajte u vidu da u trenutku kada ste pozvani da aplicirate za vizu, morate da imate manje od 50 godina.

Poznavanje engleskog jezika

U zadnje tri godine pre nego što ste pozvani da aplicirate za iseljeničku vizu položili ste test engleskog jezika sa sledećim ocenama:

Superiorno poznavanje engleskog jezika
(ocena 8 na svim delovima IELTS testa ili ekvivalent)
20 poena
Vešto poznavanje engleskog jezika
(ocena 7 na svim delovima IELTS testa ili ekvivalent)
15 poena

*Imajte u vidu da morate da imate minimum kompetentno poznavanje engleskog jezika (položen IELTS test u zadnje tri godine sa ocenom 6 na svim delovima ili ekvivalent) da biste mogli da aplicirate za 189, 190 ili 489 vizu.

Radno iskustvo van Australije

U zadnjih 10 godina pre nego što ste pozvani da aplicirate za iseljeničku vizu, imate radno iskustvo van Australije u vašem nominovanom ili usko povezanom zanimanju:

36-59 meseci (3-5 godine) 5 poena
60-95 meseci (5-8 godine) 10 poena
Bar 96 meseci (više od 8 godina) 15 poena

Radno iskustvo u Australiji

U zadnjih 10 godina pre nego što ste pozvani da aplicirate za iseljeničku vizu, imate radno iskustvo u Australiji u vašem nominovanom ili usko povezanom zanimanju:

12-35 meseci (1-3 godine) 5 poena
36-59 meseci (3-5 godine) 10 poena
60-95 meseci (5-8 godine) 15 poena
Bar 96 meseci (više od 8 godina) 20 poena

Kvalifikacije

U trenutku kada dobijete pozivnicu da aplicirate za iseljeničku vizu imate:

Doktorat od australijske obrazovne institucije ili priznat doktorat od obrazovne institucije van Australije 20 poena
Diploma završenih osnovnih studija od australijske obrazovne institucije ili priznata diploma završenih osnovnih studija od obrazovne institucije van Australije 15 poena
Diploma ili sertifikat od australijske obrazovne institucije 10 poena
Diploma ili kvalifikacije priznate od relevantne asocijacije za nostrifikaciju vašeg nominovanog zanimanja 10 poena

Ostali faktori

Australijski uslov studiranja (Australian study requirement)

U trenutku poziva da aplicirate za iseljeničku vizu posedujete bar jednu diplomu od neke australijske obrazovne institucije gde ispunjavate australijski zahtev studiranja (studije koje su trajale minimum 92 nedelje).

5 poena

Regionalne studije

U trenutku poziva da aplicirate za iseljeničku vizu, ispunjavate australijski zahtev studiranja (studije koje su trajale minimum 92 nedelje) i studirali ste i živeli u regionalnoj Australiji ili u gradskom području sa niskim rastom stanovništva i pri tome ispunjavate australijski uslov studiranja.

5 poena

Professional year

U zadnje četiri godine pre poziva da aplicirate za vizu, završili ste professional year kurs u vašem nominovanom ili usko povezanom zanimanju.
Professional year kursevi su ponuđeni od:

5 poena

Zajednica jezika

U trenutku kada ste pozvani da aplicirate za vizu, akreditovani ste od NAATI kao prevodilac ili tumač jezika zajednice na nivou pomoćnika ili iznad.

5 poena

Veštine partnera

Vaš partner, koji je uključen u vašu aplikaciji, nije državljanin Australije i nema stalni boravak u Australiji, ima ispod 50 godina u trenutku kada ste pozvani da aplicirate za vizu, ima pozitivnu procenu veština (skill assessment) za zanimanje koje se nalazi na istoj listi deficitarnih zanimanja kao i vaše nominovano zanimanje i ima bar kompetentno poznavanje engleskog jezika i sertifikat stečen u zadnje tri godine pre nego što ste vi pozvani da aplicirate za vizu.

5 poena
Samo za podklasu 190: Nominacija od strane neke australijske države ili teritorije 5 poena
Samo za podklasu 489: Nominacija od strane australijske države ili teritorije ili podobnog člana porodice. 10 poena

 

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju

Comments

  1. Djurdja    

    Postovani,
    Imam 25 godina (30) poena, vesto poznavanje engleskog jezika (15 poena), Diplomu završenih osnovnih studija od australijske obrazovne institucije ili priznata diploma završenih osnovnih studija od obrazovne institucije van Australije (15 poena), kao i vestine partnera (5 poena)… Da li sam dobro razumela kako to funkcionise? Jer po ovome ja imam 65 poena… Da li je to moguce?
    Pozdrav

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*


9 × = 63