Kako do posla u Australiji

Priručnik za traženje posla u Australiji


shadow

Australija je zemlja u kojoj svake godine raste broj doseljenika, a lako je pretpostaviti i zašto, kada uzmemo u obzir ekonomski rast, visoke plate i nisku nezaposlenost. Svake godine se rangira visoko prema indeksu ljudskog razvoja, što je čini veoma atraktivnom destinacijom za razvoj karijere.

Da biste kao državljanin druge zemlje mogli da radite u Australiji, morate imati vizu koja vam to omogućava. Postoji više viza koje dozvoljavaju boravak i zaposlenje u Australiji, a razlikuju se po vremenu važenja, po tome koje mogućnosti nude i po uslovima koje je za njih potrebno ispuniti.

Vize koje vam omogućavaju rad u Australiji

Studentska viza

– Studentska viza (Podklasa 500) – U najvećem broju slučajeva studentska viza dozvoljava da se rade part-time poslovi za vreme trajanja semestra, kako biste mogli da ispunjavate redovno svoje studentske obaveze. Pravo na puno radno vreme dobijate tokom raspusta, kada imate mogućnost da zaradite više novca.
Takođe, puno radno vreme tokom cele godine dozvoljavaju studijski programi koji podrazumevaju istraživanje, a to su Master by Research i doktorske studije. Pored ovih programa postoje i druge opcije studiranja u Australiji.

– Temporary Graduate viza – Ukoliko su vaše studije u Australiji trajale minimalno dve godine, nakon što diplomirate imate pravo da aplicirate za Temporary Graduate vizu. Ova viza, u zavisnosti od konkretnih studija i vrste, vam omogućava da ostanete u Australiji od 2 do 4 godine nakon završetka i radite u oblasti koju ste studirali.

Privremene radne vize

– Temporary Graduate viza (Podklasa 485) – Ova viza je namenjena inostranim studentima koji su završili studije u Australiji i omogućava im da privremeno ostanu i steknu radno iskustvo.

Postoje dve vrste ove vize: Graduate Work Stream i Post Study Work Stream.

  • Za Graduate Work Stream je potrebno da se vaše zanimanje (za koje ste sticali znanje i veštine na australijskoj obrazovnoj ustanovi) nalazi na listi deficitarnih zanimanja u Australiji. Takođe, za ovaj stream je potrebna i nostrifikacija veština od strane relevantne australijske asocijacije nadležne za vašu profesiju. Omogućava vam da ostanete u Australiji do 18 meseci.
  • Post Study Work Stream je namenjen onim studentima koji su završili visoko obrazovanje u Australiji, a potrebno je da ste studirali minimalno dve godine. Omogućava vam da ostanete i radite u Australiji 2 godine ukoliko ste završili osnovne studije ili Master by Coursework, 3 godine ukoliko ste završili Master by Research i 4 godine ukoliko ste završili doktorske studije.

– Temporary Skill Shortage viza (Podklasa 482) – Ova viza omogućava rad u Australiji u periodu od 1 do 4 godine. Namenjena je onima koji dobiju poslovnu ponudu od strane australijskog poslodavca za poziciju za koju poseduju potrebne veštine i iskustvo. TSS viza je nastala kako bi omogućila australijskim poslodavcima da zaposle inostrane radnike ukoliko nema državljana Australije koji bi svojim kvalifikacijama bili pogodni za to radno mesto.

Za ovu vizu je potrebno ispuniti više uslova, ali pre svega treba dobiti poslovnu ponudu. Među potrebne uslove spada dokaz da imate potrebne kvalifikacije, veštine i iskustvo. Potrebno je da položite neki međunarodno priznat test engleskog jezika (tražena ocena zavisi od konkretnog testa) i ispunite druge uslove koji se tiču zdravlja i procene karaktera. Ne postoji ograničenje u pogledu godina.

Postoje tri mogućnosti u okviru ove vize, a to su Short-Term Stream, Medium-Term Stream i Labour Agreement Stream.

  • Short-Term Stream omogućava poslodavcu da vas sponzoriše za posao u Australiji ukoliko se vaše zanimanje nalazi na kratkoročnoj listi deficitarnih zanimanja (STSOL lista). Pod ovim streamom viza važi 2 godine, a oni koji ispunjavaju uslove International Trade Obligation-a, mogu ostati i do 4 godine.
  • Medium-Term Stream omogućava poslodavcu da vas sponzoriše za posao u Australiji ukoliko se vaše zanimanje se nalazi na dugoročnoj i srednjeročnoj listi (MLTSSL lista) ili regionalnoj listi (ROL lista) deficitarnih zanimanja, a viza važi 4 godine.
  • Labour Agreement Stream omogućava poslodavcu da sponzoriše inostrane radnike da dođu i rade u Australiji, a pre toga je potrebno da sa vladinim organima potpišu neku od 4 vrste ugovora o radu.

Pored TSS vize, postoji još privremenih radnih viza, koje omogućavaju učešće u istraživačkim projektima, religioznim aktivnostima, treninzima , obukama i slično. Za svaku je potreban poziv od strane organizacije za koju ćete raditi.

Trajne radne vize

– Employer Nomination Scheme viza (Podklasa 186) – Ova viza daje mogućnost stalnog ili privremenog boravka, u zavisnosti od stream-a za koji aplicirate. Da biste aplicirali, potrebno je da vas sponzoriše australijski poslodavac i da imate obrazovanje, veštine i iskustvo koji su zahtevani za ponuđeno radno mesto. Za ovu vizu je potrebno da imate manje od 45 godina i da ispunjavate druge uslove koji se tiču karaktera i zdravlja. Takođe, možete aplicirati ako imate ispod 50 godina, ali je potrebno da ste prethodno već radili u Australiji sa Temporary Skill Shortage vizom.

– Regional Sponsored Migration Scheme viza (Podklasa 187) – Ova viza podrazumeva iste uslove i mogućnosti kao podklasa 186, sa razlikom što se u ovom slučaju radi o poslovima u regionalnoj teritoriji Australije.

Iseljeničke vize

– Skilled Independent visa (Podklasa 189) – Za ovu vizu ne morate imati poslovnu ponudu ili biti nominovani od strane australijske vlade, već je potrebno da imate potreban broj poena na testu bodova (trenutno je potrebni broj poena 65). Na bodove utiču različiti faktori: obrazovanje, kvalifikacije,zanimanje, radno iskustvo, znanje engleskog jezika, godine (ne možete dobiti vizu ukoliko imate više od 45 godina). Potrebno je da se vaša profesija nalazi na listi deficitarnih zanimanja u Australiji.

Ukoliko sakupite 65 poena na testu bodova, proces za ovu vizu počinje tako što izrazite interesovanje za ovu vizu u, tj. pošaljete expression of interest putem online servisa. Nakon toga, treba da sačekate odgovor i ukoliko je pozitivan, dobićete poziv da aplicirate za vizu. 65 poena na testu ne garantuje da će vam viza biti odobrena, već zavisi i od vašeg ranga u odnosu na druge koji su aplicirali.

– Skilled Nominated visa (Podklasa 190) – Ova viza se razlikuje od podklase 189 po tome što za nju morate biti nominovani od strane australijske državne ili teritorijalne vlasti. U tom slučaju, dobijate dodatnih pet poena na testu bodova. Aplikacije onih koji su nominovani od strane države ili teritorije imaju prioritet u procesuiranju.

– Skilled Regional (Provisional) visa (Podklasa 489) – Ova viza je namenjena radnicima koji poseduju potrebne kvalifikacije i omogućava im da žive i rade u regionalnim i manje naseljenim oblastima Australije do 4 godine.

Postoje tri različite vrste vize, i za svaki je potrebno ispuniti različite uslove.

  • Extended stay pathway (Produženi boravak) je namenjen onima koji se već nalaze u Australiji, na vizi podklase 475, 487, 495 ili 496. Možete se baviti bilo kojim zanimanjem i raditi za bilo kog poslodavca.
  • Invited Pathway je namenjen onima koji su nominovani od strane državne ili teritorijalne vladine agencije da žive i rade na toj teritoriji ili onima koji su sponzorisani od strane rođaka koji živi na određenoj teritoriji.
  • Subsequent entry Pathway je namenjen članovima porodice onih koji su u Australiji i već imaju ovu vizu ili neku od podklasa 475, 487, 495 ili 496.

Kako naći posao

Istraživanje – Proverite da li se vaše zanimanje nalazi na listi deficitarnih zanimanja u Australiji i informišite se o tome da li će iskustvo, veštine i obrazovanje koje imate biti priznati. Bilo bi dobro i da najpre istražite sve vezano za industriju u kojoj želite da radite, to jest onu u kojoj imate potrebno obrazovanje i iskustvo. Proverite ko su tržišni lideri, ko je konkurencija, ko su ključna lica u profesiji i industriji.

Pripremite CV i motivaciono pismo – CV treba da bude sažet, sadrži vaše iskustvo i dostignuća i bude prilagođen poziciji za koju aplicirate. Motivaciono pismo može biti opredeljujuća stavka ukoliko ga dobro napišete. Ono vam daje prostor da privučete pažnju i izrazite sve ono što niste u CV-u. Objasnite poslodavcu zašto ste baš vi prava osoba za taj posao, šta vas je motivisalo da se prijavite, zašto baš ta pozicija i slično. Ipak, vodite računa da pismo ne zvuči previše neformalno.

Pretraga posla – Postoji više sajtova na kojima možete tražiti posao u Australiji, a neki od njih su:

Možete tražiti pod tagovima 482, 186 ili 187 i tako naći oglase od strane poslodavaca koji žele da sponzorišu navedene vize.

Ukoliko ste studirali u Australiji, postoji specijalizovani sajt sa pozicijama za one koji poseduju diplomu visokog obrazovanja, a nedavno su završili studije graduatecareers.com.au.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*