Šta upisati: Master ili VET studije u Australiji?

Prednosti i mane najpopularnijih opcija studiranja


shadow

Završili ste fakultet i imate u planu da nastavite studije u Australiji, ali niste sigurni koja opcija Vam najviše odgovara?

Pre svega bitno je znati koje opcije studiranja postoje, koje su prednosti i koji je cilj Vašeg daljeg obrazovanja, da li je to dalje akademsko usavršavanje ili Vam je cilj sticanje konkretnih i upotrebljivih veština koje možete direktno primeniti u poslu.

Dve popularne opcije studiranja za naše studente koji imaju završen fakultet su: Master studije i stručne VET (Vocational and Education Training) studije.

Koje su osnovne razlike između ovih opcija?

Stepen obrazovanja

Osnovna razlika između Master studija i VET studija je stepen obrazovanja koji se stiče. Master studije su studije visokog obrazovanja koje po stepenu obrazovanja dolaze nakon završenih osnovnih studija. Dok se VET studije po skali obrazovanja nalaze između srednje škole i osnovnih studija, što ih čini sličnim našim višim školama.

Fokus studija

Master programi, kao programi visokog obrazovanja imaju fokus na teorijsko znanje i akademsko usavršavanje i unapređivanje znanja i veština stečenih na osnovnim studijma. Sa druge strane, VET programi su više fokusirani na sticanje specijalizovanog i usmerenog znanja, kao i sticanje konkretnih i upotrebljivih veština koje se mogu primeniti na radnom mestu. Iz tog razloga VET studije često predstvaljaju opciju za koju se odluče studenti koji imaju stečeno visoko obrazovanje, osnovne, pa čak i master studije.

Dužina trajanja studija

Master studije u Australiji mogu trajati jednu, jednu i po do dve godine. Kod stručnih studija, situacija je malo drugačija i flesibilnija. Programi mogu trajati od šest meseci do dve i po godine. U okviru VET studija postoji 3 nivoa (Certificate I-IV, Diploma i Advanced diploma) koji se mogu kombinovati i na taj način produžiti ukupno trajanje studija.

Uslov za upis

Prvi uslov za upis na ove opcije je povezan sa stepenom obrazovanja: za master studije potrebno je da imate završene osnovne studija, dok je za upis na VET potrebno završeno srednje obrazovanje. Drugi uslov je znanje engleskog jezika. Za obe opcije je potrebno da imate položen međunarodno priznati test engleskog jezika, za master programe se uglavnom traži ocena 6.5 na IELTS testu, dok se za stručne studije traži ocena 5.5. Prijemni ispit ne postoji ni za jednu od opcija za studiranje u Australiji.

Prednost obe opcijeje to što ukoliko ne ostvarite dovoljnu ocenu na testu, imate mogućnost da napravite paket studija, odnosno da slušate određeni broj nedelja kursa engleskog jezika pre samog programa.

Prednosti Master studija

  • Sa Master studijama stičete viši stepen obrazovanja što je značajno ukoliko želite da nastavite dalje obrazovanje ili je to uslov za karijeru koju želite da gradite.
  • Master studije u trajanju od dve godine vam daju mogućnost da aplicirate za Temporary Graduate vizu sa kojom možete da ostanete još 2 (ili 3 ukoliko studirate u regionalnoj Australiji) godine u Australiji i radite puno radno vreme.
  • Prednost Master studija se vidi i ukoliko na studentsku vizu idete sa partnerom. Kod ove opcije studiranja partner dobija pravo da radi full time, dok student radi part-time.
  • U Australiji se za Master studije nude parcijalne stipendije koje oslobađaju 20-30% školarine, pa mogu predstavljati značajnu finansijsku olakšicu.

Prednosti VET studija

  • Prednost VET studija u odnosu na Master studije je to što vas ovo obrazovanje priprema za konkretan posao, pruža znanja i veštine koje poslodavci traže i na taj način ste spremni za karijeru.
  • VET studije su znatno jeftinije od Master studija. Godišnja školarina se kreće od 6.500 AUD na gore, dok se kod Master studija godišnje školarine kreću od 20.000AUD.
  • Plaćanje školarine je takođe fleksibilnije na VET studijama, dok se Master studije plaćaju na 2-3 rate, na VET studijama je često moguće plaćanje u više rata.
  • Fleksibilnost VET studija se ogleda i u upisnim rokovima. Dok za master studije postoje 2 glavna roka (februar i jul) i treći (novembar) koji se ne nudi na svim institucijama, za upis na VET studije na privatnim institucijama se nudi četiri ili više rokova godišnje.

Konačna odluka

Očigledno je da svaka opcija studiranja ima svoje karakteristike i prednosti. Prilikom odabira studija bitno je postaviti prioritete i znati koji je krajnji cilj koji želite da postignete i u skladu sa tim doneti odluku.

Kada se pogleda dugoročno, Master studije su isplativija opcija jer se završetkom ovih studija stiče viši stepen obrazovanja i otvaraju se mogućnosti da radite u Australiji nakon stečenog obrazovanja, što opet otvara mnogo novih poslovnih prilika nakon studiranja. Sa druge strane VET studije su fleksibilnija i jeftinija opcija studiranja koja pruža sticanje praktičnijih veština i znanja koje mogu predstavljati usavršavanje u postojećoj ili novoj oblasti, međutim na duže staze ove studije nude znatno manje mogućnosti u poređenju sa master studijama.

U svakom slučaju za koju god opcije se odlučite, nema sumnje da ćete steći kvalitetno i priznato obrazovanje sa kojim ćete biti u prilici da ispunite svoje ciljeve i napredujete u životu.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*