Liste deficitarnih zanimanja u Australiji – Države i teritorije

Skilled Occupation List - Države i teritorije u Australiji


shadow

Pored dugoročne, Medium and Long-term Strategic Skills List (MLTSSL) i kratkoročne, Short-term Skilled Occupations List (STSOL), svaka država i teritorija u Australiji ima svoju listu deficitarnih zanimanja namenjenu kvalifikovanih radnicima iz inostranstva. Budući da se Australija sastoji od 8 različitih država i teritorija, koja se razlikuju po razvijenosti, broju stanovnika i samim potrebama, svaka vlada kreira sopstvenu listu deficitarnih zanimanja, koja su neophodna kako bi se održao rast same regije.

Ukoliko želite da radite i živite u Australiji, možete razmotrititi Skilled nominated vizu podklase 190, koja je trajnog karaktera ili Skilled Regional vizu podklase 489, koja je privremenog karaktera i izdaje se na period do 4 godine. Međutim, ono što je zajedničko za ove dve vize, jeste da je prvenstveno neophodno da se dobije nominacija od strane države ili teritorijalne vlade Australije, kako bi moglo da se aplicira za ove vize.

Za vas smo u ovom članku pripremili liste deficitarnih zanimanja u Australiji, za kvalifikovane radnike iz inostranstva, za svaku australijsku državu pojedinačno, a detaljne informacije i uslove svake australijske države možete pronaći u nastavku.

Novi Južni Vels

Novi Južni Vels je najstarija i najnaseljenija država Australije sa 7.29 miliona stanovnika. Glavni grad ove države je Sindej, a ostali veći gradovi su Njukasl, Volongog i drugi.

Najtraženiji radnici u Novom Južnom Velsu su iz oblasti medicine, mašinstva, inženjerstva i informacionih tehnologija.

Više informacija o listi deficitarnih zanimanja kao i načinu apliciranja za vizu 190 možete pročitati na zvanicnoj strani Skilled nominated migration (190), dok se o vizi 489 detaljnije možete informisati na strani Skilled regional nominated migration (489).

Upoznajte se i sa osnovnim informacijama o istoriji, klimi i životu u australijskoj državi Novi Južni Vels.

Viktorija

Viktorija se nalazi u jugoistočnom delu Australije i najmanja je po teritoriji od svih ostalih država Australije, ali isto tako i najgušće naseljena država. Većina stanovništva živi u velikim gradovima kao što su Melburn, Džilong, Balarat i Bendigo.

Najnoviju listu deficitarnih zanimanja ove države, sa ostalim uslovima možete pogledati na vladinom sajtu liveinmelbourne.vic.gov.au.

Obaveštavamo vas da je uvedena novina u procesu apliciranja za sve one čije zanimanje se nalazi u oblasti informacionih tehnologija, a zainteresovani su za 190 vizu. Detaljnije informacije možete pročitati na zvaničnoj strani Skilled Nominated visa (subclass 190).

Država Vikotrija i njen glavni grad Melburn, smatraju se glavnim centrom kulture Australije i veoma su popularni i privlačni za život.

Kvinslend

Kvinslend je druga država po veličini u Australiji i broji više od 4.5 miliona stanovnika, od kojih najveći broj ne živi u gradskim naseljima što je veoma neobično za Australiju. Neki od većih gradova su Brizbejn, Zlatna obala i Sunčana obala…

Trenutna lista deficitarnih zanimanja Kvinslenda, sadrži 102 zanimanja za vizu podklase 489 ili 190. Zanimanja su veoma specifična i traže se tačno određene veštine i iskustvo od najmanje 5 godina. Detaljnije informacije o opcijama za vizu možete pročitati na zvaničnoj strani za vizu podklase 489 ili 190.

Najniži porez u Australiji, nove tehnologije, usluge i veliki prostor za razvoj, čine državu Kvinslend poželjnom destinacijom za rad i započinjanje biznisa u Australiji.

Zapadna Australija

Zapadna Australija je najveća Australijska država, ali ujedno i najmanje naseljena sa svega 2.5 miliona stanovnika koji uglavnom žive u jugozapadnom delu države. Glavni i najveći grad ove države je Pert.

Na deficitarnoj listi za visoko kvalifikovane radnike Zapadne Australije nalazi se 18 zanimanja. Uslovi i proces apliciranja za nominaciju od strane države, su navedeni na strani Skilled migration, sajta Zapadne Australije.

Jaka industrija, uz bogatu istoriju i prijatnu klimu, privlači svake godine veliki broj kvalifikovanih radnika iz celog sveta u Zapadnu Australiju.

Južna Australija

Južna Australija je četvrta država po veličini u Australiji sa oko 1.64 miliona stanovnika, a glavni grad ove države je Adelaid.

Na listi deficitarnih zanimanja Južne Australije  trenutno se nalazi 137 zanimanja iz 18 oblasti. Najviše zanimanja se traži iz oblasti medicine, informacionih tehnologija, građevine i auto inženjeringa, a detaljnije informacije na strani Skilled migrants.

Multikulturalnost i razvijena poljoprivreda su glavne odlike Južne Australije.

Australijska prestonička teritorija

Prestonička teritorija zauzma teritoriju od svega 2.400km² i broji oko 380.000 stanovnika. U njoj se nalazi prestonica Australije, Kanbera, koja je ujedno i najveći grad-ostrvo u Australiji.

Proverite da li se vaše zanimanje nalazi na dostupnoj listi deficitarnih zanimanja za ovu teritoriju i detaljnije se informišite o čitavom procesu apliciranja, kao i najnovijim izmenama u procesu nominovanja iz januara 2018. godine.

Nacionalna vlada i državne institucije su smeštene u Australijskoj prestoničkoj teritoriji i predstavaljaju glavni sektor ove države.

Tasmanija

Tasmanija je najmanja država Australije i po veličini i po broju stanovnika. Sastoji se od ostrva Tasmanija i okolnih 300 ostrva. Na Tasmaniji se nalazi 18 nacionalnih parkova i rezervata prirode, što čini gotovo 40% njene čitave teritorije. Najveći grad je Hobart sa oko 220.000 stanovnika.

Na dugoročnoj listi deficitarnih zanimanja trenutno se nalazi veliki broj zanimanja, a potrebno je da se dobro informišete o čitavom procesu i neophodnim uslovima za vizu Skilled Nominated Visa (podklasa 190).

Poljoprivreda, rudarstvo, šumarstvo i turizam su najrazvijenije grane industrije i od suštinskog su značaja za razvoj ekonomije Tasmanije.

Severna teritorija

Severna teritorija zauzima šestinu čitave površine Australije na kojoj živi oko 230.000 stanovnika, a glavni i najveći grad je Darvin.

Na listi deficitarnih zanimanja se nalazi 128 zanimanja, a listu možete preuzeti sa narednih linkova:
1. Zanimanja od A do F
2. Zanimanja od G do O
3. Zanimanja od P do Z

Potrebno je da ispunite sve uslove i temeljno se pripremite za proces apliciranja za vizu, ako ste zainteresovani za rad i život na Severnoj teritoriji.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*