Klima i godišnja doba u Australiji

Velika površina Australije potpada pod nekoliko klimatskih zona


shadow

Kada govorimo o egzotičnosti Australije, neizostavne teme su klima i raspored godišnjih doba, obrnut u odnosu na onaj kakav smo navikli, s obzirom da se Australijski kontinent nalazi na južnoj zemljinoj hemisferi. U Australiji leto počinje u decembru i traje do februara, potom sledi jesen koja traje od marta do maja, nakon čega ide zima od juna do avgusta, i na kraju proleće od septembra do novembra.

Australija svojom velikom teritorijom potpada pod nekoliko klimatskih zona. Severniji delovi kontinenta imaju karakteristike tropske klime sa vrelim letima i toplom i suvom zimom, dok južnije delove kontinenta odlikuju leto sa umerenijim temperaturama i nešto hladnije, ponekad kišovite zime.

Ovakva klima omogućava Australiji više od 3000 sunčanih sati u godini i sedam meseci u toku godine sa prosečnom temperaturom višom od 25°C.

Sneg je retka pojava u Australiji, ali najčešće ga ima na Australijskim Alpima, Blue Mountains, Snowy Mountains i na Tasmaniji.

Klima u australijskim gradovima

Klima na australijskoj istočnoj obali, gde se nalaze najveći gradovi Australije, Sidnej, Melburn, i Brizbejn, dosta je prijatna. Leta u ovim gradovima su vrela, a letnje noći su tople. Zima je blaga, sa povremenim kišnim periodima, ali i sa velikim brojem sunčanih dana.

Najseverniji grad od pomenutih je Brizbejn, koji je ujedno i najtopliji. Sidnej, koji se na mapi nalazi između ova dva grada, nudi umerenu i prijatu klimu. Najjužniji grad, Melburn, pod uticajem okeana, nudi takođe umerenu i prijatnu klimu, ali dosta promenljivu, pa se može desiti da u jednom danu doživite sva godišnja doba.

U najvećem gradu Zapadne Australije, u Pertu, klima je veoma prijatna i ima odlike mediteranske klime. Leta su topla i suva, a zime kišovite i nešto hladnije. Ovo je najsunčaniji grad u Australiji.

Adelejd ima mediteransku klimu, sa umereno hladnim zimama sa padavinama i toplim, suvim letima.

Kanbera, glavni grad Australije, je grad sa najviše padavina tokom godine. Čak i u mesecima kada u ostatku zemlje vlada suša, u Kanberi se može očekivati kiša. Zime ponekad mogu biti baš hladne, a leta su prijatna.

U Darvinu, na Severnoj Teritoriji, vlada tropska klima gde su leta veoma vlažna, česte su monsunske kiše i oluje. Zime su suve, dani su topli, a noći hladnije.

Veliki deo teritorije Australije zauzima pustinja, gde leti temperature mogu iznositi preko 50°C, a zime, nasuprot tome, mogu biti jako hladne.

/media/zespacer/Storage/Dropbox/Marketing/Websites/Budi Kengur/Sadrzaj_clanci/2020/Klima godisnja doba Australije

Najbolje vreme za posetu Australije

Klima i godišnja doba u Australiji mogu imati poseban uticaj na vaš boravak u Australiji, jer daju posebnu notu doživljaju koji stičete. Najveći broj turista posećuje Australiju u periodu novogodišnjih i božićnih praznika, kada je u Australiji leto. Uglavnom smo mi navikli da ove praznike prate sneg, tople rukavice i kaputi, pa doček Nove Godine u Australiji u kupaćem kostimu može zaista biti jedinstven doživljaj. Lepo vreme u Australiji možete očekivati u periodu od septembra do aprila, pa je ovaj period najbolji za posetu ove zemlje.

Klima Australije takođe utiče na biljni i životinjski svet ovog podneblja pa je habitat mnogih jedinstvenih vrsta, što dodatno utiče na egzotičnost ove zemlje.

Turističko putovanje i boravak u Australiji u bilo koje godišnje doba, ostaviće na vas poseban utisak i nesvakidašnji jedinstven doživljaj.

Podeli tekst sa prijateljima!

 

Autor

Elena Simic

Agent za studiranje i odlazak u Australiju, direktor agencije Future Option
Studiranje u Australiji, upis na studije i apliciranje za studenstku vizu.
Savetovanje i pripremanje aplikacija za studentske, turističke, partner i druge vize za Australiju.
https://elenasimic.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti obljavljena. Obavezna polja su označena*